Tukihoidot helpottavat oireita ja haittavaikutuksia

Varsinaisen syövän hoidon lisäksi ja usein yhtä aikaa sen kanssa myeloomapotilaat saavat myös ns. tukihoitoja. Ne helpottavat syövän ja sen hoitojen aiheuttamia oireita ja haittavaikutuksia. Onnistunut tukihoito parantaa huomattavasti sairastuneen elämänlaatua.

Tukihoidot vaihtelevat potilaan ja hänen tilanteensa mukaan. Niihin voi kuulua lääkehoidon lisäksi myös esimerkiksi ravitsemuksellisia muutoksia ja henkistä tukea.

Myeloomapotilaat saavat usein esimerkiksi seuraavia tukihoitoja:

  • Bisfosfonaattilääkitys (BP) ehkäisee myelooman aiheuttamien murtumien ja luustomuutoksien syntymistä. Lisäksi se ehkäisee ja pienentää veren suurta kalsiumpitoisuutta (hyperkalsemiaa). Bisfosfonaattihoidon harvinainen haittavaikutus on leuan osteonekroosi, eli leukaluun paikallinen tuho. Tästä syystä lääkäri voi määrätä ennen hoidon aloitusta hammaslääkärin tutkimuksen ja tarvittavat hammastoimenpiteet.
  • Myeloomaan liittyy laskimotukosriski. Sitä lisäävät vielä esimerkiksi infektiot, ylipaino, lääkitys, munuaisten vajaatoiminta ja ikä. Riskin pienentämiseksi myeloomalääkitykseen voikin liittyä verenohennuslääke, esimerkiksi pienimolekyylinen hepariini (LMWH).
  • Myelooman aiheuttamaa luustokipua hoidetaan vahvoilla kipulääkkeillä. Kivunlievitykseen on tarjolla monia erilaisia lääkehoitoja esim. suun kautta tai injektiona kivun voimakkuudesta riippuen.
  • Tarvittaessa luustokipujen hoitoon voidaan antaa sädehoitoa.
  • Myelooma tai sen hoito voi vaurioittaa ääreistuntohermoja ja siten aiheuttaa puutumista, pistelyä tai kipua käsiin tai jalkoihin (polyneuropatia). Sitä voidaan hoitaa kipukynnystä nostavilla lääkkeillä, joista osaa käytetään myös mielialalääkkeinä.
  • Infektioita voidaan hoitaa tai ehkäistä antibiooteilla.
  • Anemiaan voidaan antaa punasolusiirtoja. Punasolujen kasvuhormonia, erytropoietiinia, käytetään oireisessa anemiassa. Jos verihiutaleiden määrä vähentyy, vuotoherkkyys kasvaa. Tätä riskiä voidaan pienentää verihiutaleiden siirrolla. Tarvittaessa tulehdusten ehkäisyyn ja hoitoon voidaan käyttää myös valkosolukasvutekijää.

Lisäksi myelooman hoidossa on tärkeää ummetusta ehkäisevä lääkitys ja suun kuivumisoireiden hoito.

Riittävä nesteytys on hyvin tärkeää myeloomaa sairastavalle. Yritä juoda 2–3 litraa nesteitä päivittäin.