14.12.2018, Kysy lääkäriltä -palsta

Hengenahdistus ja hartiakivut

Minulla on todettu myelooma, mitä ei vielä hoideta. Nyt olen huomannut hartioissa ja niskassa kipukohtia sekä myös hengenahdistusta ylämäessä ja rappusissa. Myös pulssi on ollut normaalia korkeampi. Onko nämä myelooman pahenevia oireita? Veriarvoissa ei mainittavia muutoksia.

Lääkärin vastaus:

Kysyjällä on todettu myelooma, mutta sitä ei vielä hoideta eli kyseessä on ns. kytevä myelooma. Verikokeet olivat olleet kysyjän mukaan ennallaan, joten ilmeisesti viitettä myelooman etenemisestä ei ollut.

Kysyjällä on kipuja hartioissa-niskassa ja ilmeisesti myös aristavia kohtia. Nämä voivat hyvin olla lihasperäisiä vaivoja eivätkä sinänsä viittaa myeloomaan. Hengästyminen rasituksessa ja korkea pulssi voivat viitata esim. keuhko- tai sydänperäiseen syyhyn oireiden taustalla, joten näiden suhteen kysyjän kannattaa hakeutua lääkärin arvioon. Suoranaisesti myeloomaan en niitä liittäisi, mutta oman lääkärin vastaanotolla voidaan tilanne arvioida ja tarvittaessa tehdä lisätutkimuksia.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/1218/0055