2.7.2020, Kysy lääkäriltä -palsta

Kantasolusiirron jälkeiset rokotukset

Olen myeloomapotilaana saanut autologisen kantasolusiirron 11/2018. Nyt sairastin rajun vesirokon ollen viikon sairaalahoidossa ilmaeristyksessä. Kontaktia ei tiedossa. Eläviä rokotteita MPR ja vesirokko voitaneen antaa, kun on kulunut kaksi vuotta siirrosta. Tutkitaanko vasta-aineet ennen rokotusten antamista?

Lääkärin vastaus:

Autologinen eli omilla kantasoluilla toteutettu kantasolusiirto on yleinen ja tehokas myelooman hoito. Sen seurauksena aiemmin rokotuksilla (tai sairastetun infektion kautta) saavutettu vasta-aineisiin perustuva suoja heikkenee ja osa potilaista menettää vastustuskykynsä. Siten potilaat saavat rokotusohjelman, jonka avulla vasta-ainetasot nousevat ja vastustuskyky palautuu.

Rokotusohjelma alkaa, kun siirrosta on kulunut 6 kuukautta mutta eläviä, heikennettyjä viruksia sisältäviä rokotteita annetaan aikaisintaan 24 kuukautta siirrosta ja tällainen on esimerkiksi ns. kolmoisrokote eli MPR (sisältää tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkoivirusta). Sitä annetaan 2 rokotusta, antoväli vähintään 6 kuukautta.

Vasta-ainetasoja ei tutkita erikseen ennen rokotteiden antamista, sillä katsotaan, ettei rokotteista ole haittaa oikein annettuna.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

06/2020, C-ANPROM/FI//0373