13.1.2020, Kysy lääkäriltä -palsta

Kevytketjujen merkitys myeloomassa

Minulle on tehty lähes vuosi sitten kantasolusiirto omilla kantasoluilla. Vointini on ollut hyvä, mutta olen ihmetellyt verikokeissa kevytketjuja. Mitä ne tarkoittavat, ja onko niiden hienoinen nousu merkki myelooman uusiutumisesta? Arvo, jonka normaalin yläraja on noin 26, on minulla nyt jo yli 27, eli hivuttautuu pikkuhiljaa ylöspäin.

Lääkärin vastaus:

Myeloomasolut tuottavat yleensä vereen poikkeavaa valkuaisainetta, niin sanottua M-komponenttia. Seurannassa sitä käytetään kuvaamaan myelooman hoitovastetta eli sen määrän väheneminen tai häviäminen kuvaa hyvää vastetta. Kevytketju on M-komponentin osa ja niitä on tyyppiä: kappa-kevytketju tai lambda-kevytketju. Myeloomasolut erittävät enemmän jompaa kumpaa kevytketjua, ja silloin kyseisen kevytketjun määrä nousee ja niiden suhde muuttuu poikkeavaksi.

Osalla myeloomapotilaista plasmasolut erittävät pääasiassa vain kevytketjua eikä varsinaista M-komponenttia oikeastaan nähdäkään. Tällöin kyseisen kevytketjun määrä veressä (ja joskus myös virtsassa) voi olla hyvin korkea, jopa tuhansia mg/ml. Näillä potilailla seurataan vastearviossa nimenomaan kevytketjuja.

Kysyjällä siis tutkitaan seurannassa serumin kevytketjuja ja toisen määrä on aavistuksen koholla. Tärkeintä on kuitenkin seurata kevytketjujen suhdetta ja vasta, jos se on hyvin poikkeava, se voi kertoa myelooman uusiutumisesta. Absoluuttisena lukuna kysyjän kevytketjun määrä kuulostaa vielä hyvin pieneltä, eikä kevytketjusuhde ole nyt tiedossa, joten kyse voi olla vielä normaalilöydöksestä. Omilla kantasoluilla tehdyn intensiivihoidon jälkeenkin myelooma uusii vuosien kuluessa. Aluksi eteneminen on hidasta eikä hoitoa tarvita. Koska asia askarruttaa, kysyjän kannattaa ottaa asia esille seuraavan omalääkäri-kontaktin yhteydessä.



Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/0120/0004