12.6.2019, Kysy lääkäriltä -palsta

Kipua jaloissa

Avovaimollani (74 v) todettiin 2018 multippeli myelooma. Hoidot alkoivat heti. Huhtikuussa oli tosi vaikeaa jatkuvien jalkasärkyjen takia. Mikä avuksi? Kunnon kipulääkkeitä ei ole vielä tarjottu, säryt jatkuvat voimakkaina. Tuttava arvioi, että vahvempia ei anneta riippuvuusvaaran takia. Kahdesti olen vienyt hoitojen välillä ensiapuun. Toisella kerralla kotiin kärsimään, toisella osastolle (hematologia). Eipä ole kiva kuunnella itkua ja tuskia.

Lääkärin vastaus:

Myeloomapotilailla ilmenee usein ääreishermovaurioita, jotka voivat ilmentyä esimerkiksi jalkakipuina. Myeloomaan käytetyt hoidot voivat näitä pahentaa. Toisaalta myelooman aiheuttamat luustomuutokset voivat aiheuttaa pitkäkestoista kipua. Joka tapauksessa, kivun syy tulee ensin arvioida. Tarvittaessa myelooman hoitoon käytettävää lääkitystä muutetaan.

Kipuja voidaan hoitaa, johtuivatpa ne kummasta tahansa. Hoitoon voidaan käyttää kipukynnystä nostavia lääkkeitä ja myös vahvoja, keskushermoston kautta vaikuttavia opiaattilääkkeitä, joskus myös yhdistelminä, jotta potilaan vointi helpottuu. Aivan kaikkea kipua ei aina saada pois, mutta vähintäänkin merkittävä lievitys kyllä.

Kivun hoito on olennainen osa myeloomataudin hoitoa, joten kehotan edelleen potilasta olemaan yhteydessä hoitavaan lääkäriin. Hoitavan yksikön toimesta voidaan kivun hoitoon käyttää myös asiantuntija-apua kipuklinikalta.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/0619/0023