24.3.2022, Kysy lääkäriltä -palsta

Luuston tiheysmittaus sekä CT- ja MRI-tutkimukset

Onko ok kontrolloida tilannetta jo ennen myeloomaa ja mennä luuston tiheysmittaukseen tai magneettitutkimuksiin, jos on osteoporoosia ja degeneratiivisia muutoksia? Lisääkö säteily myeloomariskiä? Entä mammografiat? Niitä otettu useita. Onko magneettikuvaus turvallisempi?

Lääkärin vastaus:

Luukatoa eli osteoporoosia tutkitaan luustontiheysmittauksella. Myeloomaa ajatellen se ei ole kovin hyvä tutkimus. Myeloomadiagnostiikassa käytetään tietokonekuvauksia (TT) ja joskus tarkennuksena magneettitutkimuksia (MRI).

Jos kysyjällä on tiedossa osteoporoosi ja se, että luustossa on kulumamuutoksia (degeneratiiviset muutokset), hänelle on siis ilmeisesti aiemmin tehty kuvantamistutkimuksia eikä myeloomaan viittaavaa ole todettu. Jos potilaalla on poikkeavia kipuja ja/tai murtumia, niistä kannattaa ensin keskustella oman hoitavan lääkärin kera, joka harkitsee mahdollisesti tarvittavat jatkotutkimukset ja myös tulkitsee tulokset.

Röntgensäteily ja esimerkiksi taustasäteily lisää syöpäriskiä ja myös myeloomariskiä väestötasolla, mutta yksilön kohdalla asiaa on vaikea arvioida. Mammografian aiheuttama syöpäriski on hyvin pieni ja siksi sitä myös käytetään seulonnassa. MRI-tutkimuksissa ei käytetä säteilyä, joten tältä kannalta se on turvallisempi.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

C-ANPROM/FI/NINL/0012