25.11.2021, Kysy lääkäriltä -palsta

MGUS, kivunlievitys ja uniapnea

Kuinka paljon uniapnea rajaa kipulääkkeiden käyttöä MGUSin hoidossa?

Lääkärin vastaus:

Myeloomapotilailla on usein kipuja, pääosin nämä johtuvat taudin aiheuttamista luustomuutoksista ja murtumista. Kipuja joudutaan usein hoitamaan vahvoilla, keskushermoston kautta vaikuttavilla kipulääkkeillä eli opiaateilla. Näiden lääkkeiden sivuvaikutuksena voi olla hengityslama, erityisesti isoilla annoksilla.

Kun opiaatteja käytetään syöpäkivun hoidossa, ne yhdistetään tavanomaisiin särkylääkkeisiin (yleensä parasetamoli) ja niiden annosta titrataan aluksi muutaman päivän välein tarkassa seurannassa ylöspäin. Tämä siksi, jotta liiallinen, mahdollisesti hengityslamaan johtava yliannostus voidaan havaita ja toisaalta saadaan riittävä kivunlievitys. Annostelussa huomioidaan myös potilaan ikä, paino ja munuaisten/maksan toiminta sekä muut perussairaudet. Pitkään opiaatteja käytettäessä niiden hengitystä lamaava vaikutus vähenee.

Uniapnea on nukkuessa ilmenevä hengitysteiden ahtautuminen tai tukkeutuminen, joka johtaa kuorsaukseen ja joskus myös veren happiosamäärän laskuun. Tällöin sitä voidaan hoitaa maskilla, johon johdetaan paineella hengitysilmaa, mikä pitää hengitystiet avoimina ja näin potilas voi nauttia virkistävästä yöunesta. Siten uniapneapotilaan syöpäkipuja voidaan hoitaa myös opiaateilla, mutta on hyvin tärkeää sovittaa annos oikein potilaan sietokyvyn ja tarpeiden mukaisesti.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

C-APROM/FI/NINL/0045/11/2021