26.5.2020, Kysy lääkäriltä -palsta
Multippelin myelooman lääkityksestä
Olisin kysynyt lääkityksen suhteen, jos potilas menee huonoon kuntoon solusalpaajista, onko jotain muuta vaihtoehtoista lääkettä, onko niissä pahoja sivuvaikutuksia? Kuinka usein verta annetaan potilaalle, joka on vuoteen omana? Entäpä kaliumia, annetaanko sitä ja kuinka usein, jos on kaliumin puutetta?
Lääkärin vastaus:
Myelooman hoitoon käytetään sekä solusalpaajia, että uudenlaisia solun sisäisen entsyymikoneiston estäjiä tai vasta-aineita. Mukana on käytännössä aina myös kortisonia, jolla on yksinäänkin tehoa myeloomassa ja lisäksi se tehostaa muiden lääkkeiden vaikutusta. Hoitojen teho on parempi, jos käytetään 2-3 valmistetta yhtä aikaa.
Kaikilla hoidoilla on sivuvaikutuksia ja varsinkin hoitojen alussa potilas voi olla jo myelooman vuoksi huonossa kunnossa. Hoito pyritään aina räätälöimään yksilöllisesti potilaan kunto ja muut sairaudet huomioiden. Tällöin arvioidaan myös sitä, mihin hoidolla pyritään – mahdollisuus pidentää elinaikaa vai jarrutus ja oireiden hoito – ja valittuun hoitoon liittyvät komplikaatioriskit. Tästä keskustellaan potilaan kanssa diagnoosivaiheessa ja hoitoja annettaessa. Etukäteisarvio ei toki aina pidä paikkaansa, joten hoitojen sivuvaikutuksia ja tuloksia arvioidaan tilanteen mukaan uudelleen ja tarvittaessa kevennetään hoitoa. Hoitavan lääkärin kanssa kannattaa asiasta keskustella, vaihtoehtoisia ja vähemmän sivuvaikutuksia aiheuttavia hoitoja yleensä löytyy.
Punasolusiirtoja annetaan aina oireiseen anemiaan, muissa tilanteissa punasolujen anto harkitaan erikseen. Veren kaliumarvoa korjataan yleensä suun kautta annettavalla jatkuvalla lääkityksellä, mutta joskus suoneen annettavan tiputuksen yhteydessä. Suoneen annettava kaliumlisä voidaan yleensä lopettaa, kun potilas pystyy ottamaan ruuan ja lääkkeet suun kautta. Kaliumin annosta säädellään veren kaliumpitoisuuden mukaan.
C-ANPROM/FI//0357/2020May