5.6.2020, Kysy lääkäriltä -palsta

Myelooma ja kivunhoito

Mitkä ovat kivunhoidon tavanomaiset käytännöt myeloomassa?

Lääkärin vastaus:

Myeloomapotilailla voi olla kipuja, yleisimmin siksi, että myelooman aiheuttaa luustomuutoksia ja luunmurtumia. Tyypillisin kipuoire taas on selkäkipu, joka johtuu tavallisesti selkänikaman murtumasta tai kasaanpainumisesta, joskus taas siitä, että myeloomakasvain (plasmasytooma) painaa selkäydintä tai hermojuuria. Murtumia voi olla myös kylkiluissa, lantionluissa ja raajojen pitkissä luissa. Toinen yleinen kivun syy voi olla myeloomasta tai sen hoidosta johtuvat ääreishermovaurio (neuropaattinen kipu).

Kivut ovat yleensä vaikeimmillaan taudin diagnoosivaiheessa ja nimenomaan aktiivisen myeloomataudin aikana. Myelooman tehokas hoito sinänsä helpottaa kipuja, mutta varsinkin alussa myös kipua sinänsä täytyy hoitaa. Joskus vaikeaa kipua aiheuttavan myelooman luustopesäkkeen tai plasmasytooman hoitoon annetaan tähän suunnattu, paikallinen, kipusädehoito.

Myeloomaa sairastavilla, kuten muillakin syöpäpotilailla, kipua hoidetaan tehokkailla kipulääkkeillä, yleensä keskushermoston kautta vaikuttavilla opiaattilääkkeillä. Näihin voidaan liittää tulehduskipulääke ja joskus myös hermoperäiseen (neuropaattiseen) kipuun tehoava lääke. Ellei em. lääkkeillä saada riittävää tehoa, voidaan neuvotella jatkotoimista erityisesti kivun hoitoon erikoistuneiden lääkäreiden kanssa, joita on käytettävissä ainakin yliopistollisissa sairaaloissa.

Kun myelooma on tehokkaasti hoidettu, kivutkin yleensä vähenevät ja kipulääkitystä voidaan ainakin vähentää ja usein lopettaa.



Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

06/2020, C-ANPROM/FI//0359