8.2.2019, Kysy lääkäriltä -palsta
Myelooma ja seksuaaliterveys
Miesystäväni on sairastanut myeloomaa vuodesta 2017, lääkkeillä hoidetaan. Miten minun tulee tukea häntä tässä sairaudessa, kun hän pitää läheisyydestä ja hellyydestä ja haluaisi tuottaa iloa minulle? Yhdyntä harventunut (noin 2 viikon välein), ja erektio voi lopahtaa kesken. Miten häntä voisi auttaa, ja voiko sairauden lääkitys vaikuttaa seksuaaliterveyteen? Miesystäväni on hyväkuntoinen 71-vuotias.
Lääkärin vastaus:
Syöpään ja siten myös myeloomaan sairastuminen on voimakas ja äkillinen muutos elämässä. Se vaikuttaa luonnollisesti myös seksuaalisuuteen, toki hyvin yksilöllisesti. Myelooma voi aiheuttaa kipuja, sen hoidot voivat haitata elimistön normaalia toimintaa ja myös heikentää halua ja kykyä seksiin. Miehillä yleinen ongelma ovat erektiohäiriöt. Myelooman hoidot voivat vaikuttaa myös ulkomuotoon (eritoten kortisoni), tai siltä ainakin potilaasta voi tuntua ja itsetunto voi olla koetuksella. Tarpeet ja seksuaalisuus kuitenkin säilyvät ja voivat hyvän tautitilanteen myötä palata taikaisin aiemmalle tasolle. Seksi on siten sallittua ja suotavaa, mutta ei pakollista.
Yhdynnästä sinänsä kannattaa pidättäytyä, jos veren trombosyyttitaso on alle 50 (vuotoriski), jos veren leukosyyttiarvo on alle 1 (infektioriski) tai neutrofiiliarvo on alle 0.5 (infektioriski). Kumppanin tulee olla terve yhdyntää harrastettaessa ja molemminpuolisesta hyvästä hygieniasta tulee huolehtia sekä ennen että jälkeen sukupuolista kanssakäymistä. Siemennesteessä saattaa olla jäämiä solusalpaajista vielä viikonkin kuluttua sytostaattihoidosta, joten kondomin käyttöä suositellaan. Hedelmällisessä iässä olevien tulee huolehtia ehkäisystä syöpähoitojen ajan ja vielä vuoden ajan hoitojen jälkeenkin sikiövaurioiden välttämiseksi. Samoin, jos myelooman hoidossa käytetään talidomidia tai sen kaltaisia lääkkeitä.
Joka tapauksessa läheisyys ja hellyys ovat tärkeitä niin potilaalle kuin läheisellekin eikä niistä missään nimessä tarvitse luopua.
Kysyjälle suosittelen lisätietoutta Suomen Syöpäpotilaat ry:n sivuilta: ”Seksuaalisuus ja syöpä”, kirjoittanut sh/seksologi Leena Rosenberg. Kirjan voi ladata ja lukea ja haluttaessa tulostaa Syöpäpotilaat ry:n sivuilta.
FI/ONC/0219/0005