13.3.2019, Kysy lääkäriltä -palsta

Myeloomalääkitys ja greippijuomat

Mieheni sairastaa multippelia myeloomaa, ja häntä hoidetaan lääkeyhdistelmällä. Hän tykkää lonkerosta, ja juo sitä toisinaan janoon ja saunan jälkeen. Aamuvirtsa oli muutaman greippilonkerotuopin jälkeen hyvin tummaa, ja seuraavana päivänä hän oli väsynyt ja olo oli vetämätön. Onko totta, että kaikki greippijuomat kannattaa lopettaa kokonaan?

Lääkärin vastaus:

Ihmisen lääkeaineenvaihdunnan eli lääkemetabolian keskeinen entsyymi on CYP3A4, joka toimii suolen seinämässä ja maksassa. Monet lääkeaineet, myös monet syöpälääkkeet, metaboloituvat tämän entsyymin välityksellä. Jos tätä entsyymiä estetään, näiden lääkeaineiden pitoisuudet ja siten vaikutukset elimistössä voivat muuttua merkittävästi.

Greipissä ja greippimehussa on aineita, furanokumariineja, jotka estävät tämän entsyymin toimintaa nimenomaan suolen seinämässä. Silloin suun kautta otettavien lääkeaineiden imeytyminen ja vaikutukset elimistössä voivat merkittävästi lisääntyä. Tutkimusten mukaan jo yksi lasillinen greippimehua (200 ml) vaikuttaa edellä mainitun entsyymin toimintaan estävästi, ja vaikutus voidaan todeta lääkeainepitoisuuksissa.

Lonkeron valmistuksessa käytetään oikeaa greippiä/greippimehua, joten tällainen aineenvaihduntaa estävä vaikutus on olemassa. Varsinaisesti juuri lonkeron vaikutusta lääkkeiden imeytymiseen ja aineenvaihduntaan ei tietääkseni ole tutkittu.

On mahdotonta sanoa, olivatko kysyjän kertomat oireet peräisin juuri tästä yhteisvaikutuksesta. Suosittelen välttämään lonkeron juontia toistaiseksi ja kysymään lääkityksestä hoitavalta lääkäriltä, nimenomaan greippiä sisältävien juomien suhteen. Jos yhteisvaikutuksia greippimehun kera on, se koskee myös lonkerojuomia.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/0319/0009