21.9.2021, Kysy lääkäriltä -palsta

Myelooman aiheuttamat skleroottiset luustomuutokset

Minulla myelooma on aiheuttanut yhteen selkänikamaan skleroottisen muutoksen ja lisäksi sen lähistöllä on extramedullaarista plasmasytoomaa. Luuydinnäytteessä, veressä ja virtsassa ei ole näkynyt poikkeavuuksia. Miten yleisiä skleroottiset muutokset ovat multippelissa myeloomassa? Entä voiko siitä päätellä, minkä tyypin myelooma minulla todennäköisemmin olisi? Mistä johtuu, että luusto reagoi skleroottisesti eikä lyyttisesti niinkuin yleensä?

Lääkärin vastaus:

Kysyjän tapaus on harvinainen, mutta kyseessä voi olla niin sanottu POEMS-oireyhtymä. Tässä oireyhtymässä tyypillisesti esiintyy luuston skleroottisia muutoksia, joskus pieni veren M-komponentti eikä luuytimessä välttämättä myelomasoluja todeta. Jos kyseessä on POEMS, siihen voi liittyä ääreishermon oireita (puutuminen, pistely eli ns neuropatia), joskus iho-oireita, hormonaalisia poikkeavuuksia ja suurentunut maksa/perna.

Myeloomasolut ja niitä ympäröivä solukko erittävät aktiivisesti monia erilaisia aineita, joilla ne säätelevät mm. viereisen luun ja sen solujen toimintaa. Myeloomassa nämä sytokiineiksi kutsutut molekyylit aiheuttavat siis luukatoa, mutta POEMS-oireyhtymässä ne nimenomaan edistävät luun tihentymistä, skleroosia.

Kysyjän oma hoitava lääkäri voi tarkemmin luonnehtia, millainen tila skleroottisen luumuutosten taustalla on.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

C-APROM/FI/NINL/0035/9/2021