25.3.2020, Kysy lääkäriltä -palsta

Myeloomapotilas ja koronavirusepidemia

Miten koronavirusepidemia vaikuttaa myeloomaa sairastavan hoitoihin ja miten tulisi toimia, jos tulee infektio-oireita?

Lääkärin vastaus:

Aktiivinen myelooma altistaa potilaan infektioille, ja lisäksi myeloomaan käytettävät hoidot usein heikentävät immuunipuolustusta, varsinkin suuriannoksinen glukokortikoidihoito. Siten epidemiatilanteessa myeloomapotilaat kuuluvat riskiryhmään. Myeloomapotilaille suositellaan hyvää käsihygieniaa ja sosiaalisten kontaktien suhteen samoja rajoituksia kuin ikäihmisille.

Koronaepidemian vaikutukset hoitoihin ja vastaanottoihin

Hoitojen mahdolliset tauot tai kevennykset harkitaan potilaskohtaisesti. Tällöin punnitaan, onko tarpeen syventää hoidoilla potilaan immuunipuutosta epidemian aikana, vai voidaanko hoitoja ennustetta huonontamatta lykätä. Rutiinivastaanottoja usein lykätään ja potilaan asiat pyritään hoitamaan puhelimitse tai kirjeitse, jotta hänen ei tarvitsisi tulla sairaalaan ja altistua virukselle.

Infektio-oireiden ilmaantuessa

Jos potilaalla taas on infektio-oireita, poliklinikkakäynnille ei pidä tulla, vaan tulee olla puhelimitse tai sähköisesti yhteydessä omaan hoitavaan yksikköön neuvojen saamiseksi. Yleisesti lieväoireinen potilas voi olla kotona, mutta korkean kuumeen tai yleiskunnon voimakkaan laskun yhteydessä on syytä hakeutua sairaalaan.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/0320/0014