11.9.2020, Kysy lääkäriltä -palsta

Myolooma ja väsymys

Käytetäänkö kortisonia myolooman hoidossa? Äitini on kovin väsynyt, mikä hänelle avuksi?

Lääkärin vastaus:

Myelooman yksi tyyppioire on anemia. Lisäksi myelooman hoito esimerkiksi solusalpaajilla voi aiheuttaa anemiaa. Vaikea perussairaus, kuten myelooma ja sen hoidot voivat aiheuttaa väsymystä tai uupumusta myös muilla mekanismeilla. Potilaan tilannetta ja mm. sitä, miten hän sietää hoitoja, arvioidaan toistuvasti hoitojen kuluessa.

Kortisonilääkitys eri muodoissa kuuluu käytännössä kaikkiin myelooman hoito-ohjelmiin. Kortisoni on lisämunuaiskuoren stressihormonia ja se jo itsessään voi hoitaa myeloomaa. Lisäksi lääkeyhdistelmissä se parantaa muiden hoitomuotojen tehoa. Kortisoni isona annoksena voi lisätä energiaa, taukopäivinä taas olo voi olla voipunut ja tarmoton. Siten sen annostelua joskus räätälöidään yksilöllisesti, jotta potilas ei niin kovasti kärsisi tästä annosvaihtelusta.

Siten ehdotan, että keskustelette potilaan voinnista hoitavan lääkärin kanssa. Uupumukseen sinänsä ei ole lääkettä, mutta esimerkiksi anemiaa voidaan tarvittaessa hoitaa ja kortisonin annostelua ja hoitojen sietoa arvioida.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

09/2020, C-ANPROM/FI//0392