31.1.2020, Kysy lääkäriltä -palsta

Näkyykö MGUS magneettikuvassa?

Minulla on todettu MGUS/myeloomaan sopivia muutoksia luuydinnäytteessä; vielä ei hoitoa tarvita. Magneettikuvassa näkyy reisissä ja polvissa useita epätarkkarajaisia ja epämääräisen muotoisia ödeemisiä läiskiä; kookkain on 15 mm. Radiologi on lausunut niiden sopivan ensisijaisesti hematopoeettisen punaisen luuytimen keskittymiksi rasvapitoisemman keltaisen luuytimen joukossa. Näkyykö MGUS magneettikuvassa vai onko silloin jo kysymys hoitoa vaativasta myeloomasta?

Lääkärin vastaus:

MGUS (eli monoklonaalinen gammopatia) -termi viittaa veressä nähtävään poikkeavaan valkuaisaineeseen eli M-komponenttiin. Tällöin potilaalla ei todeta muissa tutkimuksissa (veri/virtsa, luuydin, luustotutkimukset) myeloomaan viittaavaa.

Luuston tutkimiseksi voidaan käyttää magneettikuvauksia; myeloomalöydöksille näissä tutkimuksissa on asetettu kansainväliset kriteerit ja yleensä kyse on lyyttisistä muutoksista, joissa luu on tuhoutunut. Magneettikuvaus on tarkka ja siinä löytyy usein sivulöydöksiä, joiden merkityksen arviointi voi olla hankalaa. MGUS ei näy kuvantaen: luuytimen plasmasoluylimäärä on silloin niin pieni.

Kysyjän mainitsemia verta muodostavan luuytimen muutoksia tavataan magneettitutkimuksissa aika ajoin; niiden merkitys on epäselvä, mutta usein ne ovat vain normaalivariaatioita. Koska kerran kysyjästä on luuydinnäyte jo tutkittu ja normaaliksi todettu, ne eivät viittaa oireiseen myeloomaan.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/0120/0004