8.2.2019, Kysy lääkäriltä -palsta

Pitkittynyttä kipua, osteoporoosi, myelooman oireita?

Syyskuusta lähtien minulla on jatkunut kipua yläkyljessä, selän puolella, sivussa ja edessä rinnan alapuolella. Kipua on liikkuessa ja levossa. Myös toispuoleista niska ja kallonpohjan kipua. Usein vaeltavia kipuja ylä- ja alaraajoissa ja rintakehällä. Vaikutelma on, kuin kipu olisi luustossa. Kyseisiä kipuja ollut useamman vuoden. Paino pudonnut noin 3 kg keväästä, olen hoikkarakenteinen. Verenkuva on normaali. Osteoporoosi todettu 2016, ei selkeää syytä. Olisiko syytä selvitellä lisää kipujen ja osteoporoosin syytä jatkotutkimuksella? Ei ole todettu pahanlaatuista sairautta.

Lääkärin vastaus:

Kysyjällä on jo useamman vuoden jatkunut kipuoire vartalolla ja raajoissa, myös vaihtelevia kipuja. Häntä on tutkittu ja kysyjän mainitsemat tutkimustulokset ovat normaalit, eikä niiden perusteella viitettä myeloomasta tai muusta pahanlaatuisesta taudista ole. Osteoporoosi siis on todettu, ja tähän harkitaan lääkitystä.

Vaikuttaa siltä, että kysyjän kipuja on selvitelty, enkä pelkän kuvauksen perusteella osaa ehdottaa lisätutkimuksia. Suosittelen hakeutumaan vielä oman lääkärin vastaanotolle, jossa potilaan tunteva lääkäri voi parhaiten arvioida lisätutkimusten tarpeen. Jos ajatellaan muita mahdollisia myeloomatutkimuksia, vrk-virtsan proteiinifraktiointi ja seerumin kevytketjujen tutkimista voi harkita.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/0219/0005