20.8.2020, Kysy lääkäriltä -palsta

Smoldering myelooma ja alhainen hemoglobiini

Minulla on todettu smoldering myelooma vuonna 2018. Viimeisissä verikokeessa hb oli vain 113. Mikä on naisilla raja-arvo, jolloin anemiaa aletaan hoitamaan, ja miten sitä hoidetaan?

Lääkärin vastaus:

Smoldering tarkoittaa kytevää eli rauhallista ja oireetonta myeloomaa, jota ei tarvitse hoitaa, mutta seurataan. Seurattaviin asioihin kuuluu mm. hemoglobiini, sillä yksi myelooman oireista on anemia. Naisilla normaali hemoglobiini on yleensä luokkaa 117–155 g/l. Hemoglobiinitaso myös vaihtelee samallakin henkilöllä esimerkiksi paaston ja edeltävän juomisen määrän mukaan.

Jos todetaan selvä hemoglobiinin lasku, sitä voidaan selvittää tutkimalla rauta-arvot ja anemiaan vaikuttavia vitamiiniarvoja, tulehduksen merkkiaineita, munuaisten ja maksan toimintaa. Tarvittaessa puutokset korjataan, mahdollinen infektio hoidetaan jne.

Kytevää myeloomaa sairastavalla arvioidaan myös, liittyykö anemia tähän perussairauteen. Tällöin selvittelyt ja mahdollinen hoito riippuvat paitsi potilaan oireista, myös aiemmasta hemoglobiinitasosta. Jos hemoglobiini laskee nopeasti ja paljon, se on huomionarvoisempi seikka, kuin hidas ja vähäinen lasku. Varsinaista raja-arvoa ei voida siis antaa, mutta usein hemoglobiinin lasku alle 120 hyväksytään, kun potilas on oireeton eikä muuta merkkiä myelooman etenemisestä ole.

Myeloomapotilailla anemian hoitoon kuuluvat tilanteen mukaan rauta- tai vitamiinitasojen korjaus, hoito erytropoetiinilla (punasolujen kasvuhormoni), perustaudin eli myelooman hoito tai punasolusiirrot.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

08/2020, C-ANPROM/FI//0380