24.5.2021, Kysy lääkäriltä -palsta

Tarvetta luustokuvaukselle ja biopsialle?

Voinko pyytää uuden PET/TT-kuvauksen ja luuydinnäytteen oton? Smoldering multippeli myelooma on ollut 4 vuotta ilman CRAB-oireita. Onko HLA-B27-positiivisuudella osuutta myelooman esiintymisessä ja onko sillä merkitystä hoidon tai oireiden osalta? Entä jos on reaktiivinen artriitti ja polven tekonivelleikkaus on aiheellinen?

Lääkärin vastaus:

Kytevää myeloomaa seurataan pääsääntöisesti verikokeiden ja/tai virtsakokeiden avulla; luonnollisesti samalla seurataan myös potilaan yleisvointia. Luuydinnäytteitä ja kuvantamistutkimuksia kontrolloidaan yleensä vasta silloin, kun muissa kokeissa tai potilaan voinnissa tapahtuu sellainen muutos, että uudet tutkimukset katsotaan tarpeelliseksi. Rutiinisti, esim tietyin väliajoin, niitä ei tehdä. PET-TT kuvauksia tehdään yksilöllisesti harkiten. Siten tutkimusten tarpeellisuudesta voi keskustella oman hoitavan lääkärin kera.

HLA-B27-positiivisuuden ei tiedetä liittyvän alttiuteen sairastua myeloomaan eikä se vaikuta hoitoon. Myeloomapotilaan hoitoa suunniteltaessa aktiivinen reumatauti ja sen hoito on toki otettava huomioon. Kytevä myelooma ei sinänsä ole este tekonivelleikkaukselle. Leikkaavan tahon on kuitenkin syytä olla tietoinen potilaan perussairauksista ja myös kytevästä myeloomasta.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

C-APROM/FI/NINL/0017/4/2021