12.6.2019, Kysy lääkäriltä -palsta

Tarvitaanko ehkäisyä sytostaattihoitojen aikana?

Luin jostakin, että sytostaattihoitojen aikana sukupuolielämässä tarvitsisi käyttää ehkäisyä, jotta sytostaatit eivät kulkeudu siemennesteen mukana. Olemme vain 52-vuotias pariskunta, 26 vuotta on ollut viriili seksielämä. Sytostaattihoidot alkoivat pääsiäisen jälkeen, 18 viikkoa yhteen menoon. Onko tämä lukemani totta, ja mitä vaikutuksia on, jos kumppani saa sytostaatteja siemennesteestä?

Lääkärin vastaus:

Sytostaattihoitoa saavalla potilaalla lääkkeet vaikuttavat koko elimistöön ja poistuvat eritteiden kautta. Suurin osa toki muuttuu vaarattomaksi aineenvaihdunnassa ja poistuu ulosteen tai virtsan kautta, mutta tutkimuksissa niitä on voitu osoittaa syljessä, hiessä ja muissa elimistön eritteissä, kuten siemennesteessä.

Syövän hoitoon käytettävät lääkkeet, sytostaatit, lisäävät itse syöpäriskiä henkilöille, jotka niille altistuvat. Tämä ns. sekundaarisyöpä on monien sytostaattihoitojen komplikaatio, joka näkyy 10–20 vuotta syövän hoidon päättymisestä lisääntyneenä uuden syövän esiintymisenä. Jotta potilas toipuisi esimerkiksi myeloomasta, joka uhkaa elossaoloa nyt, tämä riski kannattaa ottaa.

Jotta terve seksipartneri ei turhaan altistu sytostaateille ja syöpäriskille, häntä tulee suojata kondomilla. Siemennesteeseen erittyvä lääkemäärä on kuitenkin vähäinen, joten kysyjän tapauksessa pitäisin tähän mennessä haittaa puolisolle vähäisenä. Joka tapauksessa jatkossa yhdynnöissä kondomia kannattaa käyttää. Lisätietoutta Suomen Syöpäpotilaat ry:n sivuilta: ”Seksuaalisuus ja syöpä”, kirjoittanut sh/seksologi Leena Rosenberg.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/0619/0023