12.6.2019, Kysy lääkäriltä -palsta

Tupakan haitat myeloomaa sairastavalle?

Pitääkö tupakanpoltto lopettaa kokonaan, kun sairastan multippelia myeloomaa? Tulee pian kaksi vuotta, kun myelooma on todettu, ja sitä hoidetaan lääkeyhdistelmillä. Usein päätä särkee ja väsyttää.
Miten tupakka vaikuttaa verisuonissa?

Lääkärin vastaus:

Tupakan ei sinänsä tiedetä vaikuttavan myelooman ilmaantumiseen eikä vaikeuttavan sitä. Tiedossani ei myöskään ole suoranaisia yhteisvaikutuksia tupakoinnin ja myeloomaan käytettävien lääkkeiden välillä. Sen sijaan tupakoinnin vaikutukset elimistössä, mm suun ja nielun limakalvoilla, keuhkoissa ja verenkierrossa heikentävät vointia ja elimistön puolustusjärjestelmiä, mikä puolestaan voi vaikeuttaa tai heikentää hoidon toteuttamista ja siten sen tehoa. Tupakoijilla on useammin infektioita kuin tupakoimattomilla. Lopulta esimerkiksi huono keuhkojen ja/tai sydämen toiminta voi estää intensiivihoidot.

Siten myeloomapotilasta neuvotaan vähentämään ja mieluiten lopettamaan tupakointi, jotta hän jaksaisi pitkään kestävät hoidot, eikä tehosta tarvitsisi komplikaatioiden vuoksi tinkiä.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/0619/0023