27.8.2019, Kysy lääkäriltä -palsta

Valkopälviläiskät ja suonenveto

Olen sairastanut myelomaa useamman vuoden. Käsiin ja jalkoihin on vuosien aikana tullut paljon valkopälviläiskiä. Raajat ovat täynnä läiskiä ja erottuvat rusketuksesta. Voiko niille tehdä mitään? Lisäksi jaloissa on suonenvetoa. Herään koviin kipuihin, päästäkseni seisomaan joudun pakolla repivästä särystä nousemaan. Kävelemään en pysty heti, niin kovaa kipua on. Mikä avuksi ja johtuvatko nämä oireet myeloomasta?

Lääkärin vastaus:

Ihomuutokset eivät todennäköisesti johdu myeloomasta, mutta voivat liittyä siihen käytettyyn hoitoon. Myelooman hoito lamaa elimistön ja myös ihon puolustus- ja korjausmekanismeja. Erilaiset ihon vanhenemisilmiöt, kuten luomet ja pigmenttihäiriöt lisääntyvät ja pinnalliset infektiot, esimerkiksi hiivan aiheuttamat ovat yleisiä. Kysyjän ihomuutoksia voisi parhaiten arvioida oman lääkärin vastaanotolla, infektioita voidaan hoitaa ja estää, mutta ihon pigmenttihäiriöille tai luomille ei varsinaisesti hoitoa ole; auringonottoa on syytä välttää.

Jalkojen lihaskrampit, ns. suonenveto, johtuu yleensä myelooman hoitoon käytetyistä lääkkeistä. Jalkojen lämpimänä pitäminen auttaa joillekin, samoin tabletteina nautittava magnesiumlisä. Kovin hankalana oire voi olla syy arvioida uudelleen potilaan myeloomalääkitystä.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/0819/0028