7.10.2020, Kysy lääkäriltä -palsta

Vesirokko ja kantasolusiirron jälkeiset rokotukset

Olen myeloomapotilaana saanut autologisen kantasolusiirron 11/2018. Nyt sairastin rajun vesirokon ollen viikon sairaalahoidossa ilmaeristyksessä. Eläviä rokotteita MPR ja vesirokko voitaneen antaa, kun on kulunut kaksi vuotta siirrosta. Tutkitaanko vasta-aineet ennen rokotusten antamista? Koska nyt ehdin sairastaa vesirokon, annetaanko siihen vielä rokotus vai antaako tuo sairaus samalla tavalla suojan kuin ennen kantasolusiirtoa sairastettu vesirokko?

Lääkärin vastaus:

Autologinen eli omilla kantasoluilla toteutettu kantasolusiirto on yleinen ja tehokas myelooman hoito. Sen seurauksena aiemmin rokotuksilla (tai sairastetun infektion kautta) saavutettu vasta-aineisiin perustuva suoja heikkenee ja osa potilaista menettää vastustuskykynsä. Siten potilaat saavat rokotusohjelman, jonka avulla vasta-ainetasot nousevat ja vastustuskyky palautuu. Rokotusohjelma alkaa, kun siirrosta on kulunut 6 kuukautta, mutta eläviä, heikennettyjä viruksia sisältäviä rokotteita annetaan aikaisintaan 24 kuukautta siirrosta ja tällainen on esimerkiksi ns kolmoisrokote eli MPR (sisältää tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkoivirusta). Sitä annetaan 2 rokotusta, antoväli vähintään 6kk.

Vasta-ainetasoja ei tutkita erikseen ennen rokotteiden antamista, sillä katsotaan, ettei rokotteista ole haittaa oikein annettuna.

Jos olet sairastanut vesirokon, se saa elimistössä aikaan vasta-aineita vesirokkovirusta vastaan. Onko suoja riittävä, riippuu siitä, miten hyvin puolustusmekanismit ovat intensiivihoidosta toipuneet. Asian arvioi lopulta oma hoitava lääkärisi, jolla on paras käsitys toipumisestasi.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

10/2020, C-ANPROM/FI/NINL/0001