14.12.2018, Kysy lääkäriltä -palsta

Voiko M-komponentti kadota itsestään?

Minulla todettiin M-komponetti IgG-lambda ja diagnoosiksi monoklonaalinen gammapatia jo 2004 luuydinnäytteestä. Alkuun verikoe otettiin 2 kertaa vuodessa, sittemmin aina harvemmin. Työpaikkalääkärin mukaan minulla ei ole M-komponenttia eikä koskaan ollutkaan, joten nyt sitä ei testata enää ollenkaan. Leukosyyttiarvo on aina koholla (11–15), siksi alkuun tutkittiinkin. Viime vuonna muut arvot olivat viitekehyksissä. Kovat selkä- ja jalkakivut, jalan turpoaminen, sydämen ”lompsahtelu”, käsien ja jalkojen puutuminen, pääkipu, huimaus ja väsymys vaivaavat päivittäin. Voiko nämä olla oireita pahenevasta tilanteesta veressäni?

Lääkärin vastaus:

Kysyjällä on siis todettu monoklonaalinen gammapatia (MGUS) vuonna 2004. M-komponentin määrä oli pieni, ja silloin tutkittiin myös luuydin. MGUS-tilaa seurataan, koska pieni osa potilaista (1–2%/vuosi) kehittää vuosien saatossa myelooman. Pieni M-komponentti voi tosiaankin seurannassa hävitä, jolloin MGUS-tilaa ei enää todeta, ja myös potilaan seuranta voidaan lopettaa.

Kysyjän leukosyyttiarvot (veren valkosolut) ovat lievästi koholla, tällaiseen voi olla montakin syytä, esimerkiksi elimistön hiljaiset tulehdukset – vaikkapa karioottiset hampaat tai tupakointi.

Selkä- ja jalkakivut, turvotukset, sydänoireet ja väsymys ovat hyvin epäspesifisiä eivätkä sinänsä viittaa myeloomaan tai pahanlaatuiseen sairauteen. Ehdotan vaivojen suhteen kontrollia joko työterveyshuollossa tai omalla terveysasemalla. Tällöin lääkäri voi arvioida, mihin ne liittyvät ja mitä mahdollisia hoitoja olisi tarjolla.



Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

FI/ONC/1218/0055