31.3.2022, Kysy lääkäriltä -palsta

Voiko MGUS provosoida luukipuja?

Hakeuduin tutkimuksiin vuosia kestäneen väsymyksen ja luukipujen yms. särkyjen takia. Tutkimuksissa ilmeni MGUS, kromosomihäiriö t (14,20) ja trisomia kromosomissa 11. Luuston CT-kuva oli normaali. Tällä hetkellä tilannetta seurataan.

Kysyn, mistä luustokivut voivat johtua, vaikka kuvat normaali? Voinko kärsiä esim. osteoporoosista? Voiko MGUS vaikuttaa luissa, vaikka muutoksia ei näy kuvissa? Varsinkin lonkat kipeät. Nivelrikko on poissuljettu.

Lääkärin vastaus:

Kysyjällä todettu MGUS tarkoittaa siis veressä osoitettua poikkeavaa valkuaisainetta, M-komponenttia (monoklonaalinen gammopatia). Luuytimessä nähty hyvin lievä plasmasoluylimäärä, joka ei täytä myelooman kriteereitä. Tila voi edetä varsinaiseksi oireiseksi myeloomaksi vuosien mittaan ja siksi seuranta on tarpeen. Kysyjän mainitsemia kromosomimuutoksia voi plasmasolusairauksissa ja myeloomassa esiintyä.

Kipujen ja luustosärkyjen syy voi olla hyvin moninainen. Myeloomaan voi liittyä luustokipuja, mutta silloin kuvannustutkimuksissa (esimerkiksi mainittu luuston tietokonekuvaus, CT) näkyy muutoksia, niin sanottuja myeloomapesäkkeitä, joista normaali luu on hävinnyt. Tällaisiin kohtiin voi tulla myös murtumia, mikä lisää kipuja. Pelkkä MGUS, siis veressä tai virtsassa nähty M-komponentti, ei sinänsä aiheuta kipuja.

Osteoporoosi eli luukato voi liittyä ikään, moniin yleissairauksiin ja myös myeloomaan. Pelkkä osteoporoosi ilman murtumia ei aiheuta kipuja. TT-kuvaus ei välttämättä paljasta luukatoa, siihen on oma tutkimuksensa, luustontiheysmittaus. Tässä tilanteessa ehdotan vielä neuvottelua hoitavan lääkärin kanssa kipujen muusta syystä ja mahdollisista hoidoista.Takaisin Kysy lääkäriltä -palstalle

C-ANPROM/FI/NINL/0016/3/2022