Kysy myeloomasta – lääkäri vastaa

Tältä sivulta löydät lääkärin vastauksia kysymyksiin, jotka liittyvät myeloomaan ja sen hoitoon. Selaa kysymyksiä eri aihealueista.

Voit myös itse lähettää kysymyksen myeloomapotilaana tai hänen läheisenään. Asiantuntijalääkärimme pyrkii vastaamaan kaikkiin lähetettyihin kysymyksiin tällä sivulla. Kysymykset ja niihin annetut vastaukset julkaistaan anonyymisti.

Eira Poikonen, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri. Olen Eira Poikonen, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori. Valmistuin sisätautien erikoislääkäriksi 1994 ja erikoistuin hematologiksi 2002.

Työskentelen erikoislääkärinä HUS/Peijaksen sairaalassa Vantaalla hematologian poliklinikalla.

Kysymyksiin pyrin vastaamaan siten, että ne hyödyttäisivät palstan lukijoita mahdollisimman laajasti.

Eira Poikonen
LT, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri
HUS, Peijaksen sairaala

Lähetä oma kysymyksesi >

Selaa kysymyksiä aihepiirin mukaan

Kaikki kysymykset  –  Oireet ja tutkimukset  –  Myelooman hoito  –  Ruokavalio ja liikunta

Kaikki kysymykset

Koronarokotukset myelooman ja sen hoidon eri vaiheissa

Voiko kororokotuksen ottaa kaikissa myelooman tilanteissa ja riippumatta siitä missä vaiheessa myelooman kehittyminen (esim. MGUS, smoldering myelooma, aktiivinen tauti) tai myelooman hoito on? Onko myeloomapotilaan kannalta merkitystä minkä rokotteen eri vaihtoehdoista saa?  

Lue vastaus
Tarvetta luustokuvaukselle ja biopsialle?

Voinko pyytää uuden PET/TT-kuvauksen ja luuydinnäytteen oton? Smoldering multippeli myelooma on ollut 4 vuotta ilman CRAB-oireita. Onko HLA-B27-positiivisuudella osuutta myelooman esiintymisessä ja onko sillä merkitystä hoidon tai oireiden osalta? Entä jos on reaktiivinen artriitti ja polven tekonivelleikkaus on aiheellinen?  

Lue vastaus
Myelooman ylläpitohoidon kesto

Olen saanut autologisen kantasolusiirron pari vuotta sitten. Kevyt ylläpitohoito jatkuu edelleen. Koko ajan olen saanut myös ns. PCP-estohoitoa. Pitääkö hoitoja jatkaa koko ajan ja miksi? Tauti on pysynyt stabiilina. Todettu tosin vähäeritteiseksi alusta alkaen.  

Lue vastaus
Työkyky myelooman kantasoluhoitojen jälkeen

Onko tutkimustietoa montako prosenttia kantasoluhoidetuista palaa työelämään?  

Lue vastaus
Koronarokotus ja myelooma

Olen saanut myeloomaan kantasolusiirron omilla soluillani pari vuotta sitten. Saan nyt ylläpitolääkitystä. Voinko ottaa rokotuksen koronaa vastaan?  

Lue vastaus
MGUS ja covid-rokotukset

Minulla on MGUS, sekä kappa- että lambda-kevytketjut ovat positiivisia (ei vielä hoitoa vaativaa). Lisäksi astma ja autoimmuunitauti (HLA-B27 ja C4B). Onko turvallista ottaa covid-rokotukset? Olen 73-vuotias, hyväkuntoinen.  

Lue vastaus
Lambda-kevytketjumyelooma

Mikä on lambda-kevytketjumyelooma? Onko sille elinaikaennustetta?  

Lue vastaus
Polven nivelrikko hoitojen aikana

Voiko glukosamiinia käyttää polvien nivelrikkoon myeloomahoitojen aikana?  

Lue vastaus
Genitaaliherpes kantasoluhoidon aikana

Onko yleistä, että kantasoluhoidon aikana puhkeaa herpes, ja onko estolääkityksestä haittoja? Asikloviiri on yritetty tauottaa, mutta herpes puhkeaa uudestaan.  

Lue vastaus
Myelooman luokitus ja kantasolusiirto

Minulla on myelooman luokitus 2, se olisi voinut olla 1, mutta ikä nosti luokituksen kahteen. Paljonko paraproteiinin määrä täytyy olla, että pääsee kantasolusiirtoon? Hoitosyklejä on ollut 4, ja vastetta ei ole saatu vielä hyvälle tasolle.  

Lue vastaus
Vesirokko ja kantasolusiirron jälkeiset rokotukset

Olen myeloomapotilaana saanut autologisen kantasolusiirron 11/2018. Nyt sairastin rajun vesirokon ollen viikon sairaalahoidossa ilmaeristyksessä. Eläviä rokotteita MPR ja vesirokko voitaneen antaa, kun on kulunut kaksi vuotta siirrosta. Tutkitaanko vasta-aineet ennen rokotusten antamista? Koska nyt ehdin sairastaa vesirokon, annetaanko siihen vielä rokotus vai antaako tuo sairaus samalla tavalla suojan kuin ennen kantasolusiirtoa sairastettu vesirokko?  

Lue vastaus
Hyvä alkutilanne ja ennuste

Äidilläni on todettu multippeli myelooma ja amyloidoosi 64 vuoden iässä. Molemmat ovat vielä vähäoireisia, munuaisten vajaatoimintaa ei ole ja anemia on lievää. Myöskään paraproteiinia ei veressä ollut, vaan proteiinien kevytketjuja, jotka synnyttävät amyloidoosin. Olen ymmärtänyt, että hyvä alkutilanne ja paraproteiinin puuttuminen ennustaisivat hyvää hoitovastetta ja pidempää elinikää. Onko toivoa enemmän tällaisessa tilanteessa? Mikä on alle … Continued

Lue vastaus
Myolooma ja väsymys

Käytetäänkö kortisonia myolooman hoidossa? Äitini on kovin väsynyt, mikä hänelle avuksi?  

Lue vastaus
Smoldering myelooma ja alhainen hemoglobiini

Minulla on todettu smoldering myelooma vuonna 2018. Viimeisissä verikokeessa hb oli vain 113. Mikä on naisilla raja-arvo, jolloin anemiaa aletaan hoitamaan, ja miten sitä hoidetaan?  

Lue vastaus
Myelooman diagnoosin kesto

Kuinka kauan keskimäärin kestää, että patologi on tutkinut näytteet? Onko jotkut tutkimukset kiireempiä vai tutkitaanko kaikki syövän koepalat siinä järjestyksessä kuin ne ovat saapuneet?  

Lue vastaus
Sekavuus myelooman oireena

Mistä sekavuus johtuu? Vaikuttaako siihen myös vahvat kipulääkkeet?  

Lue vastaus
Kantasolusiirron jälkeiset rokotukset

Olen myeloomapotilaana saanut autologisen kantasolusiirron 11/2018. Nyt sairastin rajun vesirokon ollen viikon sairaalahoidossa ilmaeristyksessä. Kontaktia ei tiedossa. Eläviä rokotteita MPR ja vesirokko voitaneen antaa, kun on kulunut kaksi vuotta siirrosta. Tutkitaanko vasta-aineet ennen rokotusten antamista?  

Lue vastaus
Sytostaattihoidoista toipuminen

Onko lepo hyväksi sytostaattihoidossa käynnin jälkeen? Kyseessä on suonensisäinen hoito.  

Lue vastaus
Myelooma ja kivunhoito

Mitkä ovat kivunhoidon tavanomaiset käytännöt myeloomassa?  

Lue vastaus
Myelooman ennusteen eteneminen

Ennusteesta, kun myelooman ennusteen pisteytys on 1–3, niin alkaako kaikilla pisteen 1 ennusteesta ja siitä sitten ennuste etenee jossain vaiheessa 3. luokkaan?  

Lue vastaus
Multippelin myelooman lääkityksestä

Olisin kysynyt lääkityksen suhteen, jos potilas menee huonoon kuntoon solusalpaajista, onko jotain muuta vaihtoehtoista lääkettä, onko niissä pahoja sivuvaikutuksia? Kuinka usein verta annetaan potilaalle, joka on vuoteen omana? Entäpä kaliumia, annetaanko sitä ja kuinka usein, jos on kaliumin puutetta?  

Lue vastaus
PET-TT-tutkimus myeloomapotilailla

Mitkä ovat PET-TT-tutkimuksen käytön aiheet myeloomassa?  

Lue vastaus
Myeloomapotilas ja koronavirusepidemia

Miten koronavirusepidemia vaikuttaa myeloomaa sairastavan hoitoihin ja miten tulisi toimia, jos tulee infektio-oireita?

Lue vastaus
Myelooman uusituminen allogeenisen kantasolusiiron jälkeen

Minulla todettiin agressiivinen multippeli myelooma 2011, ja seuraavana vuonna tehtiin kantasolusiirto veljeltä saaduista soluista. Sen jälkeen oli pahat ihottuma ja hylkimisreaktiot ja useita infektioita. Olen elänyt siinä uskossa, että myeloomani ei uusiudu 95 % varmuudella. Mutta olen varmaan kuullut väärin, kun nyt minulle kerrottiin, että vain harvoilla ei uusiudu, minkälainen uusiutumisriski minulla on?

Lue vastaus
Myelooma ja tuhkarokko

Sairastuin myeloomaan 2015. Kaksi autologista kantasolusiirtoa on tehty (2015 ja 6/2019). Joulukuussa aloitettu rokotukset. Uskallanko matkustaa Eurooppaan keväällä, olen menossa ehkä Italiaan? Tuhkarokko mietityttää.

Lue vastaus
Kevytketjujen merkitys myeloomassa

Minulle on tehty lähes vuosi sitten kantasolusiirto omilla kantasoluilla. Vointini on ollut hyvä, mutta olen ihmetellyt verikokeissa kevytketjuja. Mitä ne tarkoittavat, ja onko niiden hienoinen nousu merkki myelooman uusiutumisesta? Arvo, jonka normaalin yläraja on noin 26, on minulla nyt jo yli 27, eli hivuttautuu pikkuhiljaa ylöspäin.

Lue vastaus
Myelooma ja yötyö

Voinko tehdä yötyötä, jos minulla on todettu myelooma?

Lue vastaus
Näkyykö MGUS magneettikuvassa?

Minulla on todettu MGUS/myeloomaan sopivia muutoksia luuydinnäytteessä; vielä ei hoitoa tarvita. Magneettikuvassa näkyy reisissä ja polvissa useita epätarkkarajaisia ja epämääräisen muotoisia ödeemisiä läiskiä; kookkain on 15 mm. Radiologi on lausunut niiden sopivan ensisijaisesti hematopoeettisen punaisen luuytimen keskittymiksi rasvapitoisemman keltaisen luuytimen joukossa. Näkyykö MGUS magneettikuvassa vai onko silloin jo kysymys hoitoa vaativasta myeloomasta?  

Lue vastaus
Iho-oireita myeloomalääkityksestä?

Ystäväni sairastaa multippelia myeloomaa. Kahden vuoden hoitojakson jälkeen on aloitettu uusi vahvempi lääke, joka on 2 kuukauden käytön jälkeen alkanut nostaa iholle punaisia näppyjä ja iho kuivuu kovasti. Perusvoiteella on voideltu, uskoisin rasvauksen auttavan, ettei tarvitse raapia, mutta mikä neuvoksi? Vettä oli kehotettu juomaan runsaasti, ja se oli hyvä, koska on juonut niukasti vettä.  

Lue vastaus
Päänsärky myelooman oireena?

Voiko useita päiviä jatkunut pää- ja niskasärky johtua myeloomasta? Tauti on todettu vuonna 2018 ja allogeeninen siirto tehty?  

Lue vastaus
Pitkäkestoista väsymystä, voiko kyseessä olla myelooma

Poikani (19 v) on jo yli vuoden nukkunut lähes koko ajan. Neurologi on koittanut selvittää syytä. Aluksi diagnosoitiin Kleine-Levin oireyhtymä, mutta diagnoosi ei ole oikea, koska unijakso on kestänyt jo yli vuoden. Mitään muita oireita ei ole. Voisiko kyseessä olla myelooma (äidilläni oli Waldenstömin makroglobunemia)?  

Lue vastaus
Äidin myelooman periytyvyys

Äidilläni (54 vuotta) todettiin multippeli myelooma 6 vuoden sairastamisen jälkeen. Pelkään, että olen riskissä saada saman sairauden. Minulla on jo kehittynyt osteopenia, olen 34-vuotias. Onko tällaisella nuorella iällä todetussa syövässä riski, että se on periytyvää?  

Lue vastaus
Mystiset rasitusmurtumat ja hoidon rajapinta

Minulta löytyi verikokeista IgG-lambdaketjusta paraproteiinia 1 gramma/litra. Käsittääkseni tämä on myelooman esiastetta. Senkka on 58, anemiaa ei ole. Lisäkokeita on mitä ilmeisimmin tulossa. Itseäni askarruttaa, mikä on se rajapinta, jolloin hoidot käynnistetään? Minulla on ollut viime vuosina useita selittämättömiä rasitusmurtumia ja en voi välttyä ajatukselta, että johtuivatko ne myeloomasta? Pari vuotta sitten hoidettiin anemiaa, jota … Continued

Lue vastaus
Valkopälviläiskät ja suonenveto

Olen sairastanut myelomaa useamman vuoden. Käsiin ja jalkoihin on vuosien aikana tullut paljon valkopälviläiskiä. Raajat ovat täynnä läiskiä ja erottuvat rusketuksesta. Voiko niille tehdä mitään? Lisäksi jaloissa on suonenvetoa. Herään koviin kipuihin, päästäkseni seisomaan joudun pakolla repivästä särystä nousemaan. Kävelemään en pysty heti, niin kovaa kipua on. Mikä avuksi ja johtuvatko nämä oireet myeloomasta?  

Lue vastaus
Kipua jaloissa

Avovaimollani (74 v) todettiin 2018 multippeli myelooma. Hoidot alkoivat heti. Huhtikuussa oli tosi vaikeaa jatkuvien jalkasärkyjen takia. Mikä avuksi? Kunnon kipulääkkeitä ei ole vielä tarjottu, säryt jatkuvat voimakkaina. Tuttava arvioi, että vahvempia ei anneta riippuvuusvaaran takia. Kahdesti olen vienyt hoitojen välillä ensiapuun. Toisella kerralla kotiin kärsimään, toisella osastolle (hematologia). Eipä ole kiva kuunnella itkua ja … Continued

Lue vastaus
Myelooman relapsin jälkeen allogeeninen siirto

Puolisoni on 42-vuotias ja hänellä on IgA-lambda tyypin myelooma. Sai diagnoosin 2016 ja autologinen siirto tehtiin 2017. Vaste oli hyvä ja tauti oli remissiossa 1,4 kk. Mutta tämän vuoden alussa tuli relapsi ja nyt lääkärit määräsivät uutta lääkehoitoa ja kehottivat harkitsemaan allogeenista siirtoa. Mies on sitä mieltä, että tuo on viimeinen hoito ja sen jälkeen … Continued

Lue vastaus
Myelooman muoto

Myelooma on diagnostisoitu vuosi sitten. Sitä ennen MGUS oli vuosia seurannassa. Autologinen kantasolusiirto tehtiin 5 kuukautta sitten. Veriarvoja seurataan. Tauti on todettu alun perin ja edelleen vähäeritteiseksi. Mitä se kertoo taudista ja ennusteesta? Vaikeuttaako tämä taudin seurantaa? Ovatko laboratorioarvot ikään kuin ”liian hyviä”. Luuydinnäyte otettiin alkuvaiheessa.  

Lue vastaus
Tarvitaanko ehkäisyä sytostaattihoitojen aikana?

Luin jostakin, että sytostaattihoitojen aikana sukupuolielämässä tarvitsisi käyttää ehkäisyä, jotta sytostaatit eivät kulkeudu siemennesteen mukana. Olemme vain 52-vuotias pariskunta, 26 vuotta on ollut viriili seksielämä. Sytostaattihoidot alkoivat pääsiäisen jälkeen, 18 viikkoa yhteen menoon. Onko tämä lukemani totta, ja mitä vaikutuksia on, jos kumppani saa sytostaatteja siemennesteestä?  

Lue vastaus
Ruokavalio autologisen kantasolusiirron jälkeen

Minkälaista ruokavaliota suositellaan kantasolujen siirron jälkeen? Riittääkö pelkästään vakuumipakattujen kalojen ja tuorejuustojen välttely? Onko esimerkiksi salaattien ja tuoreiden hedelmien ja marjojen käyttö turvallista?  

Lue vastaus
Tupakan haitat myeloomaa sairastavalle?

Pitääkö tupakanpoltto lopettaa kokonaan, kun sairastan multippelia myeloomaa? Tulee pian kaksi vuotta, kun myelooma on todettu, ja sitä hoidetaan lääkeyhdistelmillä. Usein päätä särkee ja väsyttää. Miten tupakka vaikuttaa verisuonissa?  

Lue vastaus
Myeloomaa sairastavan hieronta

Voiko myeloomaa sairastavaa hieroa rentouttavasti, osa-alueittain, vaikka niska-hartia hierontaa, ja käyttää kipulääkegeeliä kipeille jännittyneille lihaksille?  

Lue vastaus
Huonekasvit ja myelooman kantasoluhoito

Minulle on tehty kantasolusiirto (omilla soluilla). Nyt sain varoituksen huonekasvien mullassa mahdollisista olevista homeitiöistä. Onko kasvit poistettava?  

Lue vastaus
Myelooma ja kuolema

Uutena myeloomapotilaana kyselen, että mihin myeloomaa sairastava yleensä kuolee? Vastaan on tullut erilaisia elinajan ennusteita.  

Lue vastaus
Myeloomalääkitys ja greippijuomat

Mieheni sairastaa multippelia myeloomaa, ja häntä hoidetaan lääkeyhdistelmällä. Hän tykkää lonkerosta, ja juo sitä toisinaan janoon ja saunan jälkeen. Aamuvirtsa oli muutaman greippilonkerotuopin jälkeen hyvin tummaa, ja seuraavana päivänä hän oli väsynyt ja olo oli vetämätön. Onko totta, että kaikki greippijuomat kannattaa lopettaa kokonaan?  

Lue vastaus
Onko myelooma poissuljettu?

Minua on tutkittu laajojen pitkittyneiden kipujen vuoksi, myös painonlaskua ollut. Verenkuva, S-Protfraktio ja muutkin verikokeet viitteissä, ei M-komponenttia. Katsottu vielä vapaat kevytketjut seerumista. Onko näillä tehdyillä verikokeilla poissuljettu myelooma ja muut plasmasolutaudit? Virtsan proteiinifraktiota ei ole tutkittu, olisiko aiheellista, vai voinko luottaa jo tehtyihin tutkimuksiin?  

Lue vastaus
Myelooma ja seksuaaliterveys

Miesystäväni on sairastanut myeloomaa vuodesta 2017, lääkkeillä hoidetaan. Miten minun tulee tukea häntä tässä sairaudessa, kun hän pitää läheisyydestä ja hellyydestä ja haluaisi tuottaa iloa minulle? Yhdyntä harventunut (noin 2 viikon välein), ja erektio voi lopahtaa kesken. Miten häntä voisi auttaa, ja voiko sairauden lääkitys vaikuttaa seksuaaliterveyteen? Miesystäväni on hyväkuntoinen 71-vuotias.  

Lue vastaus
Pitkittynyttä kipua, osteoporoosi, myelooman oireita?

Syyskuusta lähtien minulla on jatkunut kipua yläkyljessä, selän puolella, sivussa ja edessä rinnan alapuolella. Kipua on liikkuessa ja levossa. Myös toispuoleista niska ja kallonpohjan kipua. Usein vaeltavia kipuja ylä- ja alaraajoissa ja rintakehällä. Vaikutelma on, kuin kipu olisi luustossa. Kyseisiä kipuja ollut useamman vuoden. Paino pudonnut noin 3 kg keväästä, olen hoikkarakenteinen. Verenkuva on normaali. … Continued

Lue vastaus
Tilastokysymyksiä myeloomasta

Jos myeloomaan sairastuu noin 400 henkilöä vuodessa, niin monelleko tehdään kantasolusiirto omilla ja monelleko vierailla soluilla? Entä siirron jälkeen, moniko omilla kantasoluilla hoidettu potilas joutuu syömään estolääkkeitä? Mikä ratkaisee estolääkkeen tarpeen? Ja mikä on tilastollisesti elinaikaennuste estolääkkeen kera?  

Lue vastaus
Hengenahdistus ja hartiakivut

Minulla on todettu myelooma, mitä ei vielä hoideta. Nyt olen huomannut hartioissa ja niskassa kipukohtia sekä myös hengenahdistusta ylämäessä ja rappusissa. Myös pulssi on ollut normaalia korkeampi. Onko nämä myelooman pahenevia oireita? Veriarvoissa ei mainittavia muutoksia.  

Lue vastaus
Voiko M-komponentti kadota itsestään?

Minulla todettiin M-komponetti IgG-lambda ja diagnoosiksi monoklonaalinen gammapatia jo 2004 luuydinnäytteestä. Alkuun verikoe otettiin 2 kertaa vuodessa, sittemmin aina harvemmin. Työpaikkalääkärin mukaan minulla ei ole M-komponenttia eikä koskaan ollutkaan, joten nyt sitä ei testata enää ollenkaan. Leukosyyttiarvo on aina koholla (11–15), siksi alkuun tutkittiinkin. Viime vuonna muut arvot olivat viitekehyksissä. Kovat selkä- ja jalkakivut, jalan … Continued

Lue vastaus
Myelooman oireita selässä?

Selässäni on lähes puolen kananmunankokoinen patti oikean lapaluun alapuolella selkärankaan päin. Pidempään on ollut kovaakin selkäsärkyä, ja nyt on toistuvasti oikealla puolella kovaa särkyä. Vaikuttaa pahanlaatuiselta?

Lue vastaus
Myelooma ja alkoholi

Voiko myeloomapotilas nauttia alkoholia? Samppanja- tai viinilasillinen silloin tällöin piristäisi mieltä!

Lue vastaus
Kramppeja myelooman oireena?

Minulle tulee todella kivuliaita nykäisyjä ja kramppeja lähinnä isoihin selkälihaksiin, kuuluuko ne myelooman oireisiin? Mikä auttaisi? Muutenkin kyseiset lihakset särkevät yms.

Lue vastaus
Levottomat jalat

Kuuluuko levottomat jalat myeloomaan? Epämiellyttävä tunne jaloissa estää nukkumista. Olisiko vaivaan mitään lääkettä?

Lue vastaus
Särkylääkkeet myeloomahoitojen aikana

Voiko myeloomaa sairastava käyttää Buranaa särkyyn?

Lue vastaus
Myelooman perinnöllisyys

Onko myelooma perinnöllinen?

Lue vastaus
Myelooma ja pähkinät

Voiko myeloomapotilas syödä pähkinöitä? En syö lihaa, joten olen syönyt niitä päivittäin. Entä kuivattuja hedelmiä?

Lue vastaus
M‐komponentti nousussa

Minulla todettiin MGUS vuonna 2012. Se on igG lambda ‐tyyppiä. Arvo oli 10 g/l vuonna 2012 ja nyt se on 16 g/l. Vielä seurataan, mutta missä vaiheessa yleensä aloitetaan hoidot? Kuinka paljon proteiini saa vielä nousta?

Lue vastaus
Voiko myeloomapotilas syödä kalaa?

Saanko syödä silliä, vaikka minulla on myelooma?

Lue vastaus
Myeloomapotilaan liikunta

Voinko myeloomasta ja hoidoista huolimatta liikkua ja urheilla entiseen tapaan?

Lue vastaus
Myelooma ja AL-amyloidoosi

Minulla on todettu luuydinnäytteessä joulukuussa 2016 M-komponenttia ja myeloomasoluja. Hoitoja ei ole aloitettu, puhutaan MGUS-tilasta.  Nyt on tehty tutkimuksia kovan janon ja suurten virtsamäärien takia. Epäiltiin vesitystautia eli diabetes insipidusta laboratorioarvojen perusteella. Kova suolannälkä on ja heikotusta. Rytmihäiriöitä on paljon, vaikka sydän on rakenteellisesti terve. Verenpaine on alhainen. Keuhkopuolella on ihmetelty hiilidioksidin kertymistä elimistöön ja myös … Continued

Lue vastaus
Myelooma ja inkivääri

Voiko inkivääritabletteja ottaa, kun sairastaa myeloomaa?

Lue vastaus