Lambda-kevytketjumyelooma
Mikä on lambda-kevytketjumyelooma? Onko sille elinaikaennustetta?
Lue vastausTältä sivulta löydät lääkärin vastauksia kysymyksiin, jotka liittyvät myeloomaan ja sen hoitoon. Selaa kysymyksiä eri aihealueista.
Voit myös itse lähettää kysymyksen myeloomapotilaana tai hänen läheisenään. Asiantuntijalääkärimme pyrkii vastaamaan kaikkiin lähetettyihin kysymyksiin tällä sivulla. Kysymykset ja niihin annetut vastaukset julkaistaan anonyymisti.
Olen Eira Poikonen, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori. Valmistuin sisätautien erikoislääkäriksi 1994 ja erikoistuin hematologiksi 2002.
Työskentelen erikoislääkärinä HUS/Peijaksen sairaalassa Vantaalla hematologian poliklinikalla.
Kysymyksiin pyrin vastaamaan siten, että ne hyödyttäisivät palstan lukijoita mahdollisimman laajasti.
Eira Poikonen
LT, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri
HUS, Peijaksen sairaala
Kaikki kysymykset – Oireet ja tutkimukset – Myelooman hoito – Ruokavalio ja liikunta
Mikä on lambda-kevytketjumyelooma? Onko sille elinaikaennustetta?
Lue vastausVoiko glukosamiinia käyttää polvien nivelrikkoon myeloomahoitojen aikana?
Lue vastausOnko yleistä, että kantasoluhoidon aikana puhkeaa herpes, ja onko estolääkityksestä haittoja? Asikloviiri on yritetty tauottaa, mutta herpes puhkeaa uudestaan.
Lue vastausMinulla on myelooman luokitus 2, se olisi voinut olla 1, mutta ikä nosti luokituksen kahteen. Paljonko paraproteiinin määrä täytyy olla, että pääsee kantasolusiirtoon? Hoitosyklejä on ollut 4, ja vastetta ei ole saatu vielä hyvälle tasolle.
Lue vastausOlen myeloomapotilaana saanut autologisen kantasolusiirron 11/2018. Nyt sairastin rajun vesirokon ollen viikon sairaalahoidossa ilmaeristyksessä. Eläviä rokotteita MPR ja vesirokko voitaneen antaa, kun on kulunut kaksi vuotta siirrosta. Tutkitaanko vasta-aineet ennen rokotusten antamista? Koska nyt ehdin sairastaa vesirokon, annetaanko siihen vielä rokotus vai antaako tuo sairaus samalla tavalla suojan kuin ennen kantasolusiirtoa sairastettu vesirokko?
Lue vastausÄidilläni on todettu multippeli myelooma ja amyloidoosi 64 vuoden iässä. Molemmat ovat vielä vähäoireisia, munuaisten vajaatoimintaa ei ole ja anemia on lievää. Myöskään paraproteiinia ei veressä ollut, vaan proteiinien kevytketjuja, jotka synnyttävät amyloidoosin. Olen ymmärtänyt, että hyvä alkutilanne ja paraproteiinin puuttuminen ennustaisivat hyvää hoitovastetta ja pidempää elinikää. Onko toivoa enemmän tällaisessa tilanteessa? Mikä on alle … Continued
Lue vastausKäytetäänkö kortisonia myolooman hoidossa? Äitini on kovin väsynyt, mikä hänelle avuksi?
Lue vastausMinulla on todettu smoldering myelooma vuonna 2018. Viimeisissä verikokeessa hb oli vain 113. Mikä on naisilla raja-arvo, jolloin anemiaa aletaan hoitamaan, ja miten sitä hoidetaan?
Lue vastausKuinka kauan keskimäärin kestää, että patologi on tutkinut näytteet? Onko jotkut tutkimukset kiireempiä vai tutkitaanko kaikki syövän koepalat siinä järjestyksessä kuin ne ovat saapuneet?
Lue vastausMistä sekavuus johtuu? Vaikuttaako siihen myös vahvat kipulääkkeet?
Lue vastausOlen myeloomapotilaana saanut autologisen kantasolusiirron 11/2018. Nyt sairastin rajun vesirokon ollen viikon sairaalahoidossa ilmaeristyksessä. Kontaktia ei tiedossa. Eläviä rokotteita MPR ja vesirokko voitaneen antaa, kun on kulunut kaksi vuotta siirrosta. Tutkitaanko vasta-aineet ennen rokotusten antamista?
Lue vastausOnko lepo hyväksi sytostaattihoidossa käynnin jälkeen? Kyseessä on suonensisäinen hoito.
Lue vastausEnnusteesta, kun myelooman ennusteen pisteytys on 1–3, niin alkaako kaikilla pisteen 1 ennusteesta ja siitä sitten ennuste etenee jossain vaiheessa 3. luokkaan?
Lue vastausOlisin kysynyt lääkityksen suhteen, jos potilas menee huonoon kuntoon solusalpaajista, onko jotain muuta vaihtoehtoista lääkettä, onko niissä pahoja sivuvaikutuksia? Kuinka usein verta annetaan potilaalle, joka on vuoteen omana? Entäpä kaliumia, annetaanko sitä ja kuinka usein, jos on kaliumin puutetta?
Lue vastausMitkä ovat PET-TT-tutkimuksen käytön aiheet myeloomassa?
Lue vastausMiten koronavirusepidemia vaikuttaa myeloomaa sairastavan hoitoihin ja miten tulisi toimia, jos tulee infektio-oireita?
Lue vastausMinulla todettiin agressiivinen multippeli myelooma 2011, ja seuraavana vuonna tehtiin kantasolusiirto veljeltä saaduista soluista. Sen jälkeen oli pahat ihottuma ja hylkimisreaktiot ja useita infektioita. Olen elänyt siinä uskossa, että myeloomani ei uusiudu 95 % varmuudella. Mutta olen varmaan kuullut väärin, kun nyt minulle kerrottiin, että vain harvoilla ei uusiudu, minkälainen uusiutumisriski minulla on?
Lue vastausSairastuin myeloomaan 2015. Kaksi autologista kantasolusiirtoa on tehty (2015 ja 6/2019). Joulukuussa aloitettu rokotukset. Uskallanko matkustaa Eurooppaan keväällä, olen menossa ehkä Italiaan? Tuhkarokko mietityttää.
Lue vastausMinulle on tehty lähes vuosi sitten kantasolusiirto omilla kantasoluilla. Vointini on ollut hyvä, mutta olen ihmetellyt verikokeissa kevytketjuja. Mitä ne tarkoittavat, ja onko niiden hienoinen nousu merkki myelooman uusiutumisesta? Arvo, jonka normaalin yläraja on noin 26, on minulla nyt jo yli 27, eli hivuttautuu pikkuhiljaa ylöspäin.
Lue vastausMinulla on todettu MGUS/myeloomaan sopivia muutoksia luuydinnäytteessä; vielä ei hoitoa tarvita. Magneettikuvassa näkyy reisissä ja polvissa useita epätarkkarajaisia ja epämääräisen muotoisia ödeemisiä läiskiä; kookkain on 15 mm. Radiologi on lausunut niiden sopivan ensisijaisesti hematopoeettisen punaisen luuytimen keskittymiksi rasvapitoisemman keltaisen luuytimen joukossa. Näkyykö MGUS magneettikuvassa vai onko silloin jo kysymys hoitoa vaativasta myeloomasta?
Lue vastausYstäväni sairastaa multippelia myeloomaa. Kahden vuoden hoitojakson jälkeen on aloitettu uusi vahvempi lääke, joka on 2 kuukauden käytön jälkeen alkanut nostaa iholle punaisia näppyjä ja iho kuivuu kovasti. Perusvoiteella on voideltu, uskoisin rasvauksen auttavan, ettei tarvitse raapia, mutta mikä neuvoksi? Vettä oli kehotettu juomaan runsaasti, ja se oli hyvä, koska on juonut niukasti vettä.
Lue vastausVoiko useita päiviä jatkunut pää- ja niskasärky johtua myeloomasta? Tauti on todettu vuonna 2018 ja allogeeninen siirto tehty?
Lue vastausPoikani (19 v) on jo yli vuoden nukkunut lähes koko ajan. Neurologi on koittanut selvittää syytä. Aluksi diagnosoitiin Kleine-Levin oireyhtymä, mutta diagnoosi ei ole oikea, koska unijakso on kestänyt jo yli vuoden. Mitään muita oireita ei ole. Voisiko kyseessä olla myelooma (äidilläni oli Waldenstömin makroglobunemia)?
Lue vastausÄidilläni (54 vuotta) todettiin multippeli myelooma 6 vuoden sairastamisen jälkeen. Pelkään, että olen riskissä saada saman sairauden. Minulla on jo kehittynyt osteopenia, olen 34-vuotias. Onko tällaisella nuorella iällä todetussa syövässä riski, että se on periytyvää?
Lue vastausMinulta löytyi verikokeista IgG-lambdaketjusta paraproteiinia 1 gramma/litra. Käsittääkseni tämä on myelooman esiastetta. Senkka on 58, anemiaa ei ole. Lisäkokeita on mitä ilmeisimmin tulossa. Itseäni askarruttaa, mikä on se rajapinta, jolloin hoidot käynnistetään? Minulla on ollut viime vuosina useita selittämättömiä rasitusmurtumia ja en voi välttyä ajatukselta, että johtuivatko ne myeloomasta? Pari vuotta sitten hoidettiin anemiaa, jota … Continued
Lue vastausOlen sairastanut myelomaa useamman vuoden. Käsiin ja jalkoihin on vuosien aikana tullut paljon valkopälviläiskiä. Raajat ovat täynnä läiskiä ja erottuvat rusketuksesta. Voiko niille tehdä mitään? Lisäksi jaloissa on suonenvetoa. Herään koviin kipuihin, päästäkseni seisomaan joudun pakolla repivästä särystä nousemaan. Kävelemään en pysty heti, niin kovaa kipua on. Mikä avuksi ja johtuvatko nämä oireet myeloomasta?
Lue vastausAvovaimollani (74 v) todettiin 2018 multippeli myelooma. Hoidot alkoivat heti. Huhtikuussa oli tosi vaikeaa jatkuvien jalkasärkyjen takia. Mikä avuksi? Kunnon kipulääkkeitä ei ole vielä tarjottu, säryt jatkuvat voimakkaina. Tuttava arvioi, että vahvempia ei anneta riippuvuusvaaran takia. Kahdesti olen vienyt hoitojen välillä ensiapuun. Toisella kerralla kotiin kärsimään, toisella osastolle (hematologia). Eipä ole kiva kuunnella itkua ja … Continued
Lue vastausPuolisoni on 42-vuotias ja hänellä on IgA-lambda tyypin myelooma. Sai diagnoosin 2016 ja autologinen siirto tehtiin 2017. Vaste oli hyvä ja tauti oli remissiossa 1,4 kk. Mutta tämän vuoden alussa tuli relapsi ja nyt lääkärit määräsivät uutta lääkehoitoa ja kehottivat harkitsemaan allogeenista siirtoa. Mies on sitä mieltä, että tuo on viimeinen hoito ja sen jälkeen … Continued
Lue vastausMyelooma on diagnostisoitu vuosi sitten. Sitä ennen MGUS oli vuosia seurannassa. Autologinen kantasolusiirto tehtiin 5 kuukautta sitten. Veriarvoja seurataan. Tauti on todettu alun perin ja edelleen vähäeritteiseksi. Mitä se kertoo taudista ja ennusteesta? Vaikeuttaako tämä taudin seurantaa? Ovatko laboratorioarvot ikään kuin ”liian hyviä”. Luuydinnäyte otettiin alkuvaiheessa.
Lue vastausLuin jostakin, että sytostaattihoitojen aikana sukupuolielämässä tarvitsisi käyttää ehkäisyä, jotta sytostaatit eivät kulkeudu siemennesteen mukana. Olemme vain 52-vuotias pariskunta, 26 vuotta on ollut viriili seksielämä. Sytostaattihoidot alkoivat pääsiäisen jälkeen, 18 viikkoa yhteen menoon. Onko tämä lukemani totta, ja mitä vaikutuksia on, jos kumppani saa sytostaatteja siemennesteestä?
Lue vastausMinkälaista ruokavaliota suositellaan kantasolujen siirron jälkeen? Riittääkö pelkästään vakuumipakattujen kalojen ja tuorejuustojen välttely? Onko esimerkiksi salaattien ja tuoreiden hedelmien ja marjojen käyttö turvallista?
Lue vastausPitääkö tupakanpoltto lopettaa kokonaan, kun sairastan multippelia myeloomaa? Tulee pian kaksi vuotta, kun myelooma on todettu, ja sitä hoidetaan lääkeyhdistelmillä. Usein päätä särkee ja väsyttää. Miten tupakka vaikuttaa verisuonissa?
Lue vastausVoiko myeloomaa sairastavaa hieroa rentouttavasti, osa-alueittain, vaikka niska-hartia hierontaa, ja käyttää kipulääkegeeliä kipeille jännittyneille lihaksille?
Lue vastausMinulle on tehty kantasolusiirto (omilla soluilla). Nyt sain varoituksen huonekasvien mullassa mahdollisista olevista homeitiöistä. Onko kasvit poistettava?
Lue vastausUutena myeloomapotilaana kyselen, että mihin myeloomaa sairastava yleensä kuolee? Vastaan on tullut erilaisia elinajan ennusteita.
Lue vastausMieheni sairastaa multippelia myeloomaa, ja häntä hoidetaan lääkeyhdistelmällä. Hän tykkää lonkerosta, ja juo sitä toisinaan janoon ja saunan jälkeen. Aamuvirtsa oli muutaman greippilonkerotuopin jälkeen hyvin tummaa, ja seuraavana päivänä hän oli väsynyt ja olo oli vetämätön. Onko totta, että kaikki greippijuomat kannattaa lopettaa kokonaan?
Lue vastausMinua on tutkittu laajojen pitkittyneiden kipujen vuoksi, myös painonlaskua ollut. Verenkuva, S-Protfraktio ja muutkin verikokeet viitteissä, ei M-komponenttia. Katsottu vielä vapaat kevytketjut seerumista. Onko näillä tehdyillä verikokeilla poissuljettu myelooma ja muut plasmasolutaudit? Virtsan proteiinifraktiota ei ole tutkittu, olisiko aiheellista, vai voinko luottaa jo tehtyihin tutkimuksiin?
Lue vastausMiesystäväni on sairastanut myeloomaa vuodesta 2017, lääkkeillä hoidetaan. Miten minun tulee tukea häntä tässä sairaudessa, kun hän pitää läheisyydestä ja hellyydestä ja haluaisi tuottaa iloa minulle? Yhdyntä harventunut (noin 2 viikon välein), ja erektio voi lopahtaa kesken. Miten häntä voisi auttaa, ja voiko sairauden lääkitys vaikuttaa seksuaaliterveyteen? Miesystäväni on hyväkuntoinen 71-vuotias.
Lue vastausSyyskuusta lähtien minulla on jatkunut kipua yläkyljessä, selän puolella, sivussa ja edessä rinnan alapuolella. Kipua on liikkuessa ja levossa. Myös toispuoleista niska ja kallonpohjan kipua. Usein vaeltavia kipuja ylä- ja alaraajoissa ja rintakehällä. Vaikutelma on, kuin kipu olisi luustossa. Kyseisiä kipuja ollut useamman vuoden. Paino pudonnut noin 3 kg keväästä, olen hoikkarakenteinen. Verenkuva on normaali. … Continued
Lue vastausJos myeloomaan sairastuu noin 400 henkilöä vuodessa, niin monelleko tehdään kantasolusiirto omilla ja monelleko vierailla soluilla? Entä siirron jälkeen, moniko omilla kantasoluilla hoidettu potilas joutuu syömään estolääkkeitä? Mikä ratkaisee estolääkkeen tarpeen? Ja mikä on tilastollisesti elinaikaennuste estolääkkeen kera?
Lue vastausMinulla on todettu myelooma, mitä ei vielä hoideta. Nyt olen huomannut hartioissa ja niskassa kipukohtia sekä myös hengenahdistusta ylämäessä ja rappusissa. Myös pulssi on ollut normaalia korkeampi. Onko nämä myelooman pahenevia oireita? Veriarvoissa ei mainittavia muutoksia.
Lue vastausMinulla todettiin M-komponetti IgG-lambda ja diagnoosiksi monoklonaalinen gammapatia jo 2004 luuydinnäytteestä. Alkuun verikoe otettiin 2 kertaa vuodessa, sittemmin aina harvemmin. Työpaikkalääkärin mukaan minulla ei ole M-komponenttia eikä koskaan ollutkaan, joten nyt sitä ei testata enää ollenkaan. Leukosyyttiarvo on aina koholla (11–15), siksi alkuun tutkittiinkin. Viime vuonna muut arvot olivat viitekehyksissä. Kovat selkä- ja jalkakivut, jalan … Continued
Lue vastausSelässäni on lähes puolen kananmunankokoinen patti oikean lapaluun alapuolella selkärankaan päin. Pidempään on ollut kovaakin selkäsärkyä, ja nyt on toistuvasti oikealla puolella kovaa särkyä. Vaikuttaa pahanlaatuiselta?
Lue vastausVoiko myeloomapotilas nauttia alkoholia? Samppanja- tai viinilasillinen silloin tällöin piristäisi mieltä!
Lue vastausMinulle tulee todella kivuliaita nykäisyjä ja kramppeja lähinnä isoihin selkälihaksiin, kuuluuko ne myelooman oireisiin? Mikä auttaisi? Muutenkin kyseiset lihakset särkevät yms.
Lue vastausKuuluuko levottomat jalat myeloomaan? Epämiellyttävä tunne jaloissa estää nukkumista. Olisiko vaivaan mitään lääkettä?
Lue vastausVoiko myeloomaa sairastava käyttää Buranaa särkyyn?
Lue vastausVoiko myeloomapotilas syödä pähkinöitä? En syö lihaa, joten olen syönyt niitä päivittäin. Entä kuivattuja hedelmiä?
Lue vastausMinulla todettiin MGUS vuonna 2012. Se on igG lambda ‐tyyppiä. Arvo oli 10 g/l vuonna 2012 ja nyt se on 16 g/l. Vielä seurataan, mutta missä vaiheessa yleensä aloitetaan hoidot? Kuinka paljon proteiini saa vielä nousta?
Lue vastausVoinko myeloomasta ja hoidoista huolimatta liikkua ja urheilla entiseen tapaan?
Lue vastausMinulla on todettu luuydinnäytteessä joulukuussa 2016 M-komponenttia ja myeloomasoluja. Hoitoja ei ole aloitettu, puhutaan MGUS-tilasta. Nyt on tehty tutkimuksia kovan janon ja suurten virtsamäärien takia. Epäiltiin vesitystautia eli diabetes insipidusta laboratorioarvojen perusteella. Kova suolannälkä on ja heikotusta. Rytmihäiriöitä on paljon, vaikka sydän on rakenteellisesti terve. Verenpaine on alhainen. Keuhkopuolella on ihmetelty hiilidioksidin kertymistä elimistöön ja myös … Continued
Lue vastaus