Kysy myeloomasta – lääkäri vastaa

Tältä sivulta löydät lääkärin vastauksia kysymyksiin, jotka liittyvät myeloomaan ja sen hoitoon. Selaa kysymyksiä eri aihealueista.

Voit myös itse lähettää kysymyksen myeloomapotilaana tai hänen läheisenään. Asiantuntijalääkärimme pyrkii vastaamaan kaikkiin lähetettyihin kysymyksiin tällä sivulla. Kysymykset ja niihin annetut vastaukset julkaistaan anonyymisti.

Eira Poikonen, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri. Olen Eira Poikonen, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori. Valmistuin sisätautien erikoislääkäriksi 1994 ja erikoistuin hematologiksi 2002.

Työskentelen erikoislääkärinä HUS/Peijaksen sairaalassa Vantaalla hematologian poliklinikalla.

Kysymyksiin pyrin vastaamaan siten, että ne hyödyttäisivät palstan lukijoita mahdollisimman laajasti.

Eira Poikonen
LT, sisätautien ja kliinisen hematologian erikoislääkäri
HUS, Peijaksen sairaala

Lähetä oma kysymyksesi >

Selaa kysymyksiä aihepiirin mukaan

Kaikki kysymykset  –  Oireet ja tutkimukset  –  Myelooman hoito  –  Ruokavalio ja liikunta

Kaikki kysymykset

Valkopälviläiskät ja suonenveto

Olen sairastanut myelomaa useamman vuoden. Käsiin ja jalkoihin on vuosien aikana tullut paljon valkopälviläiskiä. Raajat ovat täynnä läiskiä ja erottuvat rusketuksesta. Voiko niille tehdä mitään? Lisäksi jaloissa on suonenvetoa. Herään koviin kipuihin, päästäkseni seisomaan joudun pakolla repivästä särystä nousemaan. Kävelemään en pysty heti, niin kovaa kipua on. Mikä avuksi ja johtuvatko nämä oireet myeloomasta?  

Lue vastaus
Kipua jaloissa

Avovaimollani (74 v) todettiin 2018 multippeli myelooma. Hoidot alkoivat heti. Huhtikuussa oli tosi vaikeaa jatkuvien jalkasärkyjen takia. Mikä avuksi? Kunnon kipulääkkeitä ei ole vielä tarjottu, säryt jatkuvat voimakkaina. Tuttava arvioi, että vahvempia ei anneta riippuvuusvaaran takia. Kahdesti olen vienyt hoitojen välillä ensiapuun. Toisella kerralla kotiin kärsimään, toisella osastolle (hematologia). Eipä ole kiva kuunnella itkua ja … Continued

Lue vastaus
Myelooman relapsin jälkeen allogeeninen siirto

Puolisoni on 42-vuotias ja hänellä on IgA-lambda tyypin myelooma. Sai diagnoosin 2016 ja autologinen siirto tehtiin 2017. Vaste oli hyvä ja tauti oli remissiossa 1,4 kk. Mutta tämän vuoden alussa tuli relapsi ja nyt lääkärit määräsivät uutta lääkehoitoa ja kehottivat harkitsemaan allogeenista siirtoa. Mies on sitä mieltä, että tuo on viimeinen hoito ja sen jälkeen … Continued

Lue vastaus
Myelooman muoto

Myelooma on diagnostisoitu vuosi sitten. Sitä ennen MGUS oli vuosia seurannassa. Autologinen kantasolusiirto tehtiin 5 kuukautta sitten. Veriarvoja seurataan. Tauti on todettu alun perin ja edelleen vähäeritteiseksi. Mitä se kertoo taudista ja ennusteesta? Vaikeuttaako tämä taudin seurantaa? Ovatko laboratorioarvot ikään kuin ”liian hyviä”. Luuydinnäyte otettiin alkuvaiheessa.  

Lue vastaus
Tarvitaanko ehkäisyä sytostaattihoitojen aikana?

Luin jostakin, että sytostaattihoitojen aikana sukupuolielämässä tarvitsisi käyttää ehkäisyä, jotta sytostaatit eivät kulkeudu siemennesteen mukana. Olemme vain 52-vuotias pariskunta, 26 vuotta on ollut viriili seksielämä. Sytostaattihoidot alkoivat pääsiäisen jälkeen, 18 viikkoa yhteen menoon. Onko tämä lukemani totta, ja mitä vaikutuksia on, jos kumppani saa sytostaatteja siemennesteestä?  

Lue vastaus
Ruokavalio autologisen kantasolusiirron jälkeen

Minkälaista ruokavaliota suositellaan kantasolujen siirron jälkeen? Riittääkö pelkästään vakuumipakattujen kalojen ja tuorejuustojen välttely? Onko esimerkiksi salaattien ja tuoreiden hedelmien ja marjojen käyttö turvallista?  

Lue vastaus
Tupakan haitat myeloomaa sairastavalle?

Pitääkö tupakanpoltto lopettaa kokonaan, kun sairastan multippelia myeloomaa? Tulee pian kaksi vuotta, kun myelooma on todettu, ja sitä hoidetaan lääkeyhdistelmillä. Usein päätä särkee ja väsyttää. Miten tupakka vaikuttaa verisuonissa?  

Lue vastaus
Myeloomaa sairastavan hieronta

Voiko myeloomaa sairastavaa hieroa rentouttavasti, osa-alueittain, vaikka niska-hartia hierontaa, ja käyttää kipulääkegeeliä kipeille jännittyneille lihaksille?  

Lue vastaus
Huonekasvit ja myelooman kantasoluhoito

Minulle on tehty kantasolusiirto (omilla soluilla). Nyt sain varoituksen huonekasvien mullassa mahdollisista olevista homeitiöistä. Onko kasvit poistettava?  

Lue vastaus
Myelooma ja kuolema

Uutena myeloomapotilaana kyselen, että mihin myeloomaa sairastava yleensä kuolee? Vastaan on tullut erilaisia elinajan ennusteita.  

Lue vastaus
Myeloomalääkitys ja greippijuomat

Mieheni sairastaa multippelia myeloomaa, ja häntä hoidetaan lääkeyhdistelmällä. Hän tykkää lonkerosta, ja juo sitä toisinaan janoon ja saunan jälkeen. Aamuvirtsa oli muutaman greippilonkerotuopin jälkeen hyvin tummaa, ja seuraavana päivänä hän oli väsynyt ja olo oli vetämätön. Onko totta, että kaikki greippijuomat kannattaa lopettaa kokonaan?  

Lue vastaus
Onko myelooma poissuljettu?

Minua on tutkittu laajojen pitkittyneiden kipujen vuoksi, myös painonlaskua ollut. Verenkuva, S-Protfraktio ja muutkin verikokeet viitteissä, ei M-komponenttia. Katsottu vielä vapaat kevytketjut seerumista. Onko näillä tehdyillä verikokeilla poissuljettu myelooma ja muut plasmasolutaudit? Virtsan proteiinifraktiota ei ole tutkittu, olisiko aiheellista, vai voinko luottaa jo tehtyihin tutkimuksiin?  

Lue vastaus
Myelooma ja seksuaaliterveys

Miesystäväni on sairastanut myeloomaa vuodesta 2017, lääkkeillä hoidetaan. Miten minun tulee tukea häntä tässä sairaudessa, kun hän pitää läheisyydestä ja hellyydestä ja haluaisi tuottaa iloa minulle? Yhdyntä harventunut (noin 2 viikon välein), ja erektio voi lopahtaa kesken. Miten häntä voisi auttaa, ja voiko sairauden lääkitys vaikuttaa seksuaaliterveyteen? Miesystäväni on hyväkuntoinen 71-vuotias.  

Lue vastaus
Pitkittynyttä kipua, osteoporoosi, myelooman oireita?

Syyskuusta lähtien minulla on jatkunut kipua yläkyljessä, selän puolella, sivussa ja edessä rinnan alapuolella. Kipua on liikkuessa ja levossa. Myös toispuoleista niska ja kallonpohjan kipua. Usein vaeltavia kipuja ylä- ja alaraajoissa ja rintakehällä. Vaikutelma on, kuin kipu olisi luustossa. Kyseisiä kipuja ollut useamman vuoden. Paino pudonnut noin 3 kg keväästä, olen hoikkarakenteinen. Verenkuva on normaali. … Continued

Lue vastaus
Tilastokysymyksiä myeloomasta

Jos myeloomaan sairastuu noin 400 henkilöä vuodessa, niin monelleko tehdään kantasolusiirto omilla ja monelleko vierailla soluilla? Entä siirron jälkeen, moniko omilla kantasoluilla hoidettu potilas joutuu syömään estolääkkeitä? Mikä ratkaisee estolääkkeen tarpeen? Ja mikä on tilastollisesti elinaikaennuste estolääkkeen kera?  

Lue vastaus
Hengenahdistus ja hartiakivut

Minulla on todettu myelooma, mitä ei vielä hoideta. Nyt olen huomannut hartioissa ja niskassa kipukohtia sekä myös hengenahdistusta ylämäessä ja rappusissa. Myös pulssi on ollut normaalia korkeampi. Onko nämä myelooman pahenevia oireita? Veriarvoissa ei mainittavia muutoksia.  

Lue vastaus
Voiko M-komponentti kadota itsestään?

Minulla todettiin M-komponetti IgG-lambda ja diagnoosiksi monoklonaalinen gammapatia jo 2004 luuydinnäytteestä. Alkuun verikoe otettiin 2 kertaa vuodessa, sittemmin aina harvemmin. Työpaikkalääkärin mukaan minulla ei ole M-komponenttia eikä koskaan ollutkaan, joten nyt sitä ei testata enää ollenkaan. Leukosyyttiarvo on aina koholla (11–15), siksi alkuun tutkittiinkin. Viime vuonna muut arvot olivat viitekehyksissä. Kovat selkä- ja jalkakivut, jalan … Continued

Lue vastaus
Myelooman oireita selässä?

Selässäni on lähes puolen kananmunankokoinen patti oikean lapaluun alapuolella selkärankaan päin. Pidempään on ollut kovaakin selkäsärkyä, ja nyt on toistuvasti oikealla puolella kovaa särkyä. Vaikuttaa pahanlaatuiselta?

Lue vastaus
Myelooma ja alkoholi

Voiko myeloomapotilas nauttia alkoholia? Samppanja- tai viinilasillinen silloin tällöin piristäisi mieltä!

Lue vastaus
Kramppeja myelooman oireena?

Minulle tulee todella kivuliaita nykäisyjä ja kramppeja lähinnä isoihin selkälihaksiin, kuuluuko ne myelooman oireisiin? Mikä auttaisi? Muutenkin kyseiset lihakset särkevät yms.

Lue vastaus
Levottomat jalat

Kuuluuko levottomat jalat myeloomaan? Epämiellyttävä tunne jaloissa estää nukkumista. Olisiko vaivaan mitään lääkettä?

Lue vastaus
Särkylääkkeet myeloomahoitojen aikana

Voiko myeloomaa sairastava käyttää Buranaa särkyyn?

Lue vastaus
Myelooman perinnöllisyys

Onko myelooma perinnöllinen?

Lue vastaus
Myelooma ja pähkinät

Voiko myeloomapotilas syödä pähkinöitä? En syö lihaa, joten olen syönyt niitä päivittäin. Entä kuivattuja hedelmiä?

Lue vastaus
M‐komponentti nousussa

Minulla todettiin MGUS vuonna 2012. Se on igG lambda ‐tyyppiä. Arvo oli 10 g/l vuonna 2012 ja nyt se on 16 g/l. Vielä seurataan, mutta missä vaiheessa yleensä aloitetaan hoidot? Kuinka paljon proteiini saa vielä nousta?

Lue vastaus
Voiko myeloomapotilas syödä kalaa?

Saanko syödä silliä, vaikka minulla on myelooma?

Lue vastaus
Myeloomapotilaan liikunta

Voinko myeloomasta ja hoidoista huolimatta liikkua ja urheilla entiseen tapaan?

Lue vastaus
Myelooma ja AL-amyloidoosi

Minulla on todettu luuydinnäytteessä joulukuussa 2016 M-komponenttia ja myeloomasoluja. Hoitoja ei ole aloitettu, puhutaan MGUS-tilasta.  Nyt on tehty tutkimuksia kovan janon ja suurten virtsamäärien takia. Epäiltiin vesitystautia eli diabetes insipidusta laboratorioarvojen perusteella. Kova suolannälkä on ja heikotusta. Rytmihäiriöitä on paljon, vaikka sydän on rakenteellisesti terve. Verenpaine on alhainen. Keuhkopuolella on ihmetelty hiilidioksidin kertymistä elimistöön ja myös … Continued

Lue vastaus
Myelooma ja inkivääri

Voiko inkivääritabletteja ottaa, kun sairastaa myeloomaa?

Lue vastaus