Myelooman relapsin jälkeen allogeeninen siirto

Kaikki kysymykset, Lääkäri vastaa, Myelooman hoito | 12. kesäkuun 2019

Puolisoni on 42-vuotias ja hänellä on IgA-lambda tyypin myelooma. Sai diagnoosin 2016 ja autologinen siirto tehtiin 2017. Vaste oli hyvä ja tauti oli remissiossa 1,4 kk. Mutta tämän vuoden alussa tuli relapsi ja nyt lääkärit määräsivät uutta lääkehoitoa ja kehottivat harkitsemaan allogeenista siirtoa. Mies on sitä mieltä, että tuo on viimeinen hoito ja sen jälkeen on vaikeaa hoitaa, jos syöpä uusiutuu. Onko hänen myeloomansa niin korkeariskinen, että kannattaa harkita allogeenista kantasolusiirtoa?

 

Lääkärin vastaus:

Potilaalla on IgA-lambda tyypin multippeli myelooma. Kysyjän antamien tietojen perusteella ennustetta ei täysin pysty arvioimaan, mutta ne voisivat viitata vaikeampaan tautiin.

Myelooman hoitona nuorissa ikäryhmissä voidaan käyttää terveeltä luovuttajalta saatuja kantasoluja, eli allogeenista kantasolusiirtoa. Tällöin tavoitteena on, että luovuttajan terveet valkosolut tuhoaisivat potilaan pahanlaatuiset myeloomasolut. Siirto on mahdollista hyväkuntoisilla potilailla, joille löytyy sopiva luovuttaja. Hoitoon sisältyy riskejä, esimerkiksi infektioita, mutta toisaalta se voi tarjota mahdollisuuden parantua myeloomasta kokonaan. Tämä on merkittävä näkökohta ajatellen, että kyseinen potilas on vasta 42-vuotias. Myelooma voi uusiutua myös allogeenisen siirron jälkeen, mutta kyllä sitä edelleenkin voidaan hoitaa.

Nyt uusiutuneen taudin tilanteesta, hoidosta ja mahdolliseen siirtoon liittyvistä näkökohdista kannattaa vielä tarkkaan keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Joka tapauksessa autologisen intensiivihoidon jälkeen uusiutuneen myelooman hoito jatkuu pitkään, todennäköisesti useita vuosia jossakin muodossa.

 

Palaa palstan etusivulle