Myelooman uusituminen allogeenisen kantasolusiiron jälkeen

Kaikki kysymykset, Lääkäri vastaa, Myelooman hoito | 24. helmikuun 2020

Minulla todettiin agressiivinen multippeli myelooma 2011, ja seuraavana vuonna tehtiin kantasolusiirto veljeltä saaduista soluista. Sen jälkeen oli pahat ihottuma ja hylkimisreaktiot ja useita infektioita. Olen elänyt siinä uskossa, että myeloomani ei uusiudu 95 % varmuudella. Mutta olen varmaan kuullut väärin, kun nyt minulle kerrottiin, että vain harvoilla ei uusiudu, minkälainen uusiutumisriski minulla on?

Lääkärin vastaus:

Myelooman hoitona voidaan käyttää terveen luovuttajan, tässä tapauksessa kysyjän veljen, kantasoluja. Tällöin tavoitteena on, että siirretyt, terveet kantasolut tuhoavat potilaan myeloomasolut ja siten taudista voi parantua kokonaan. Tämä hoitomuoto tulee kyseeseen harvoille potilaille, mutta on ainoa mahdollisuus pysyvään paranemiseen.

Myeloomataudin ennuste on parempi, jos saavutetaan hyvä hoitovaste, jossa tautisoluja ei enää voida tarkoillakaan menetelmillä potilaasta osoittaa. Luovuttajan soluilla tehtyyn kantasolusiirtoon liittyy monia ongelmia, mm. infektioita ja hyljintäreaktioita, kuten kysyjänkin tapauksessa. Toisaalta ajatellaan, että jos luovutetut solut aiheuttavat käänteishyljintää, ne todennäköisesti tuhoavat tehokkaasti myös syöpäsoluja ja tällöin parantavat pitkäaikaisennustetta. Myelooma on taudinkulultaan hidas, joten joskus se uusiutuu hyvinkin pitkän ajan (vuosia) jälkeen.

Varmaa vastausta kysyjälle ei voi taudin uusiutumisesta antaa, mutta käänteishyljintä ja se, että tauti on pysynyt poissa jo lähes seitsemän vuotta, viittaavat siihen, että vaste hoidolle on hyvä ja tauti voisi pysyä poissa myös tulevaisuudessa.

 

Palaa palstan etusivulle