Tietoa Myeloomasta

Mikä myelooman aiheuttaa?

Myelooman aiheuttajaa ei tunneta, eikä sitä pidetä periytyvänä sairautena. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuinka myelooman syntymistä voisi estää. Multippelille myeloomalle ei tunneta mitään vahvoja riskitekijöitä. Tuntemattomasta syystä mustaihoisilla on kaksinkertainen riski sairastua myeloomaan kuin valkoihoisilla. Myös altistuminen esimerkiksi säteilylle, asbestille, bentseenille ja torjunta-aineille voi suurentaa sairastumisen riskiä. Myeloomaa edeltää lähes aina tila, nimeltä MGUS (monoklonaalinen gammapatia), jolloin verestä tai virtsasta voidaan todeta poikkeavaa valkuaisainetta, paraproteiinia. MGUS on oireeton syövän esiaste, joka voi muuntua vuosien kuluessa varsinaiseksi myeloomaksi. Mahdollisuus, että MGUS kehittyy myeloomaksi, on vain noin yhden prosentin luokkaa vuosittain. Syytä MGUS:n muuntumiselle myeloomaksi ei vielä tunneta.

Miten myelooma syntyy ja kehittyy?

Plasmasolut ovat erikoistuneita valkosoluja, joiden tehtävä on tuottaa vasta-aineita, kun elimistö puolustautuu bakteereita tai viruksia vastaan. Siksi plasmasoluilla on tärkeä rooli puolustusjärjestelmässä. Myeloomassa normaalit plasmasolut muuttuvat pahanlaatuisiksi monivaiheisen prosessin kautta. Pahanlaatuiset plasmasolut tuottavat epänormaalia vasta-ainetta, niin sanottua paraproteiinia (eli M-komponenttia), jolta puuttuu kyky vastustaa infektiota.

Myelooma alkaa kehittyä, kun pahanlaatuiset plasmasolut lisääntyvät kontrolloimattomasti:

  1. Lisääntyessään myeloomasolut vievät tilaa luuytimessä ja syrjäyttävät normaalia luuydinsolukkoa.
  2. Seuraavaksi luuytimen normaali toiminta ja verenmuodostus alkavat häiriintyä. Punasolujen määrän vähentyminen aiheuttaa anemiaa ja valkosolujen puute altistaa puolestaan tulehduksille.
  3. Vaikka sairaita plasmasoluja esiintyy erityisesti luuytimessä, tautisolut usein leviävät ja aiheuttavat kasvainpesäkkeitä myös muualle luustoon ja elimistöön. Näitä pesäkkeitä kutsutaan plasmasytoomiksi. Taudin nimi multippeli myelooma tulee juuri siitä, että syöpäpesäkkeitä on tyypillisesti useissa paikoissa.

Periytyykö myelooma?

Moni sairastunut miettii diagnoosin saatuaan, onko vaaraa, että multippeli myelooma periytyy jälkipolville. Omat geneettiset tekijät saattavat vaikuttaa myelooman syntyyn, mutta multippeli myelooma ei ole periytyvä sairaus. Ei siis ole vaaraa, että tauti periytyisi omille lapsille tai lapsenlapsille.

Lähteet

C-ANPROM/FI/NINL/0002/12/2020