Minä omaisena
Läheisesi on sairastunut vakavasti. Se on kriisi myös sinulle.
Sairastuminen saattaa tuoda mukanaan muutoksia, joita et ole osannut odottaa. Läheinen saattaa muuttua tai suhde, joka teillä on ollut ei välttämättä ole enää samanlainen. Muista, että niin sairastuneelta kuin sinultakin vie aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen ja myös sinulla on oikeus surra menetettyä. Anna siis riittävästi aikaa tunteidesi käsittelylle.
Kuinka tukea sairastunutta?
Mielesi täyttää varmasti monet kysymykset: Miten tästä eteenpäin? Paraneeko läheinen? Miten voin auttaa ja tukea parhaiten? Mitä sairastuneelle voi sanoa? Miten hänelle voi puhua? Kun läheinen on vakavasti sairas, moni tuntee reagoivansa ja ajattelevansa väärin, eivätkä tiedä miten sairastuneen kanssa tulisi olla. Usein kestää jonkin aikaa ennen kuin ihminen on valmis hyväksymään tiedon vakavasta sairaudesta.
Läheinen voi tukea sairastunutta parhaiten olemalla käytettävissä ja valmis kuuntelemaan. On parempi rohkaista sairastunutta puhumaan vaikeista asioista kuin yrittää saada häntä unohtamaan vakava tilanne.
Kuinka voin tukea läheistä?
- Ole lähellä, ole saatavilla.
Kuuntele ja tarjoa tukea. Jos asut eri osoitteessa, soita tai käy läheisen luona usein, jotta huomaat kuinka hän voi. - Kosketa ja ole läsnä.
Joskus sanoja ei tarvita, vaan tärkeintä henkisen läsnäolon lisäksi on fyysinen läheisyys. - Kysy, mitä läheinen toivoo sinulta ja mitä hän ei halua. Näin sinun ei tarvitse miettiä mitä sanoa, mistä voit keskustella tai mitä voit tehdä hänen hyväkseen.
- Auta läheistäsi käytännön asioiden hoitamisessa ja tarvittavan tuen saamisessa. Puolisona huolehdi, että käytännön asiat sujuvat ja lasten arki jatkuu mahdollisimman normaalina.
- Pidä huolta itsestäsi.
Varsinkin sairastuneen puolisona pyydä tarvittaessa apua; huolehtimalla kaikesta yksin, kulutat omia voimavarojasi, jolloin sinulla ei ole voimia läheisen tukemiseen. Älä pelkää ottaa mukaan muita ystäviä tai perheenjäseniä, jotka voivat auttaa sinua tukemaan läheistäsi.
Hyvä tietää hoitoihin liittyen:
- Auta läheistäsi kehittämään rutiini hoidon ympärille helpottaaksesi lääkkeenoton muistamista.
- Saatat panna merkille läheiselläsi mielialan vaihteluita. Muista, että se ei ole henkilökohtaista. Kannusta häntä puhumaan lääkärin kanssa, jos mielialan muutokset ovat vakavia tai häiritsevät voimakkaasti hyvinvointia.
- Jos huomaat, että läheiselläsi on vaikeaa hoitojen aiheuttamien haittavaikutusten takia, rohkaise häntä puhumaan lääkärin kanssa. Lääkäri voi pystyä säätämään annoksia, mikä voi helpottaa tilannetta.
- Oikean tiedon avulla sairauden kanssa on helpompi elää. Hoitohenkilökunnan lisäksi asiantuntevaa apua saa syöpäyhdistykseltä ja potilasjärjestöiltä.
C-ANPROM/FI/NINL/0023