Lääkehoito

Lääkehoito hillitsee ja tuhoaa myeloomasoluja

Viime vuosina myelooman lääkehoito on kehittynyt nopeasti. Sen ansiosta myelooman oireita saadaan helpotettua entistä tehokkaammin. Samalla sairastuneiden elinaikaa on kyetty pidentämään.

Nykyään käytetään usean lääkkeen yhdistelmää, sillä erilaisilla myelooman hoitoon kehitetyillä lääkkeillä on erilaisia ominaisuuksia. Useimmin ensihoito muodostuu 2–3 lääkkeen yhdistelmästä. Lääkäri pyrkii valitsemaan potilaalle sopivimman yhdistelmän, jotta taudin eteneminen hidastuisi mahdollisimman tehokkaasti. Jos hoito ei tehoa tavoitellusti yhdellä lääkeyhdistelmällä, niin lääkeyhdistelmää voidaan vaihtaa.

Hoito uusilla myeloomalääkkeillä on usein todellista täsmähoitoa. Lääkkeen vaikutus kohdistuu syövän erityisiin geeneihin, proteiineihin tai kudoksiin, jotka ovat olennaisia syövän kasvun ja selviytymisen kannalta. Tämäntyyppinen hoito estää syöpäsolujen kasvua ja leviämistä vahingoittamatta terveitä soluja, mutta näillä lääkkeillä on omat, erityiset haittavaikutuksensa. Modernien kohdennettujen lääkehoitojen kehittyminen jatkuu koko ajan.

Myelooman hoitoon kehitettyjä lääkeryhmiä

Immunomodulatoriset lääkkeet (IMiD, immuunivastetta muuntavat lääkkeet)

Suun kautta otettavia immuunivasteen muuntajia on alun perin käytetty muun muassa uni- ja rauhoittavina lääkkeinä, mutta ne ovat osoittautuneet tehokkaiksi myelooman hoidossa.
Immuunivastetta muuntavat lääkkeet

  • estävät kasvainsolujen kehittymistä
  • ehkäisevät verisuonten kehittymistä kasvainten sisällä
  • stimuloivat elimistön puolustusjärjestelmää tuhoamaan kasvainsoluja.

Tapa, jolla immunomodulatoriset lääkkeet vaikuttavat immuunijärjestelmään, ei ole täysin tiedossa. Koska immunomodulatoriset lääkkeet voivat suurentaa veritulpan riskiä, ne annetaan usein yhdessä asetyylisalisyylihapon tai verenohennuslääkkeen kanssa. Tämän lääkeaineryhmän haittavaikutuksia ovat verisolujen määrän lasku, puutumis- ja pistelyoireet (ääreishermovauriot) sekä väsymys ja ummetus. Lisäksi niihin liittyy verisuonitukosten riski.

Proteasomin estäjät

Syöpälääkkeet, joita kutsutaan proteasomin estäjiksi, ottavat kohteekseen solujen erityiset entsyymit – proteasomit. Proteasomin tehtävä on pilkkoa vialliset tai turhaksi käyneet proteiinit, mikä on tärkeää solujen jakautumisen kannalta.

Nimensä mukaisesti proteasomin estäjät pysäyttävät ”proteiinileikkurin”. Myeloomasoluille tämä muodostuu erityisen isoksi ongelmaksi, koska ne tuottavat paljon proteiineja. Kun proteasomi ei enää hajota myeloomasolujen proteiineja, ne kertyvät soluihin ja estävät jakaantumista. Tämä johtaa lopulta syöpäsolujen kuolemaan ja syövän kasvun hidastumiseen. Nämä lääkkeet ehkäisevät myös syövän hoitoon liittyvää vastustuskyvyn kehittymistä solunsalpaajia kohtaan.

Proteasomin estäjien yleisiä haittavaikutuksia ovat muun muassa pahoinvointi ja oksentelu, väsymys, ripuli, kuume, neuropatia sekä trombosytopenia eli verihiutaleiden liian vähäinen määrä veressä.

Kortisonit

Kortisonit ovat lääkkeitä, jotka tunnetaan tehokkaina tulehdusten hillitsijöinä. Eri kortisonityypeistä glukokortikoidit ovat usein käytettyjä lääkkeitä myelooman hoidossa.

Kortisonia annetaan isoina annoksina yhdessä muun myeloomahoidon kanssa, mikä tehostaa sen vaikutusta. Jo pelkästään kortisoni tuhoaa myeloomasoluja, mutta sen vaikutus tehostuu vielä entisestään esimerkiksi solunsalpaajan kanssa annettuna.

Kortisonilääkkeiden käyttö voi nostaa verensokeria ja painoa, vaikeuttaa nukkumista ja vaikuttaa mielialaan. Pitkään käytettynä kortisonit voivat suurentaa infektioriskiä ja heikentää luita.

Monoklonaaliset vasta-aineet

Monoklonaaliset vasta-aineet aktivoivat kehon immuunijärjestelmää puolustautumaan taudinaiheuttajaa vastaan. Myelooman hoitoon kehitetyt monoklonaaliset vasta-aineet sitoutuvat tiettyihin myeloomasolujen proteiineihin. Tämä aktivoi immuunijärjestelmän hyökkäykseen syöpäsoluja vastaan, jolloin myelooman eteneminen hidastuu.

Monoklonaalisiin vasta-aineisiin lukeutuvien lääkkeiden haittavaikutuksia voivat olla muun muassa kuume, hengitysvaikeudet, puristava tunne kurkussa, nuhan kaltaiset oireet, huimaus ja infektiot.

Hoidon seuranta

Potilaan oireista ja voinnista kysytään aina hoitoon tullessa ja tiettyjä oireita voidaan seurata myös erillisillä lomakkeilla. Potilaan kannattaa kertoa kaikesta poikkeavasta, koska haittavaikutukset voivat olla myös hyvin yksilöllisiä.

Hoitojen tehoa ja haittavaikutuksia seurataan verikokeilla, tarvittaessa myös kuvantamistutkimuksin.

C-ANPROM/FI/NINL/0002/12/2020