En mångsidig kost och motion hjälper dig orka bättre

Bra kost och lagom motion under pågående cancerbehandling upprätthåller allmänkonditionen och håller humöret uppe. Genom att ta hand om ditt välbefinnande orkar du bättre med de planerade behandlingarna och deras biverkningar.

Behandlingen av myelom kan påverka din psykiska och fysiska ork. För att du ska orka bättre med behandlingarna är det viktigt att du sover ordentligt, ser till att du äter rätt och sköter din fysiska kondition. Försök leva ett så normalt liv som möjligt trots din sjukdom.

Många som insjuknar i myelom upplever trötthet, ångest eller depression. Många vanliga vardagsrutiner kan kännas övermäktiga. Var och en upplever dock detta på sitt individuella sätt. Ibland lindras de negativa känslorna med små, vardagliga saker, t.ex. genom att göra något som du själv gillar. Man kan också påverka sin livsinställning.

Lyssna på hur du känner dig och ge dig själv tid för vila i vardagen. Om du upplever svår trötthet eller utmattning, tala öppet om det med din läkare eller skötare. Det är viktigt att du också tar hand om ditt psykiska välbefinnande under behandlingarna. Diskutera hur du orkar med vårdpersonalen och dina närstående.

Bra näring ger energi för återhämtning

Tillräcklig energi är nödvändigt under cancerbehandlingarna. Du behöver mer energi, proteiner och mineraler än normalt, då vävnadernas behov är stort på grund av cellåterväxt och återhämtning. Då du äter tillräckligt och mångsidigt, kan du förbättra ditt eget mående medan behandlingarna pågår.

Myelomsjukdomen påverkar din näring och ätandet på många sätt. Vikten sjunker lätt, om det gör ont att svälja eller är annars svårt att äta eller om du har illamående. Cancerbehandlingarna kan påverka smaksinnet och orsaka muntorrhet och smärta i munnen.

Vissa behandlingar, t.ex. kortison, kan också öka aptiten, och om motionen samtidigt minskar kan vikten öka lättare än vanligt. En viktökning på något kilo är inte till skada, men om viktökningen är större, kan det bli svårt att röra på sig och blodsockervärdet kan stiga. Försök hålla din vikt oförändrad.

Försök göra måltiderna angenäma och angelägna. Om du har benägenhet att må illa, kan dessa knep hjälpa:

  • Ät små måltider med c. 2–3 timmars intervall. Större måltider kan fylla magen för mycket och ge illamående.
  • Ät när din aptit är bäst, trots att måltidsrytmen kanske ändras.
  • Ät gärna saltig och flytande mat, t.ex. soppor, välling, gröt och krämer.
  • Prova kalla mellanmål, såsom skivad frukt eller pålägg, i stället för varma rätter.
  • Ät helst syrafri och milt kryddad mat som inte irriterar magen eller munnen.
  • Ät i lugn och ro, tugga ordentligt och håll dig till små munsbitar.
  • Vädra gärna måltidsutrymmet innan du äter. Frisk luft kan hjälpa mot illamående.

Om du har diarré, drick ordentligt med t.ex. utspädd saft eller te för att förebygga vätskebrist. Preparat med mjölksyrabakterier kan hjälpa mot lös mage. Också i fall av förstoppning är tillräckligt vätskeintag viktigt. Dessutom lönar det sig att äta fiberhaltig mat, såsom grönsaker, fullkornsbröd och fullkornsgröt.

Rör på dig enligt hur du orkar

Myelomsjukdomen kännetecknas av större frisättning av kalcium från skelettet än normalt. Ofta kan skelettet försvagas, vilket leder till en ökad risk för benbrott och skelettsmärtor. Regelbunden motion stärker stödorganen, ökar självförtroendet och hjälper till att orka bättre med behandlingarna.

Lagom motion

  • fördröjer muskelförsvagning och benskörhet, stärker muskulaturen och stödorganen
  • förbättrar funktionsförmågan genom bättre balans och rörelsesäkerhet
  • förbättrar andnings- och cirkulationsorganens tillstånd, och gör det lättare att orka i vardagen och med behandlingarna.

Motion har också en synnerligen gynnsam effekt på humöret. Med hjälp av motion kan uppmärksamheten riktas på trevliga saker. Det sociala stödet stärks, om motioneringen sker tillsammans med någon annan. Motion förbättrar livskvaliteten genom att minska ångest och trötthet som står i samband med myelomsjukdomen och dess behandling.

Motionera därför enligt hur du själv orkar. Myelomsjukdomen och dess behandling belastar kroppen, så undvik alltför kraftig fysisk belastning. Lämpliga motionsformer kan vara t.ex. en lugn eller rask promenad, simning eller måttfulla styrketräningsövningar.